Megtartani, tovább virágoztatni Márton Áron példáját, örökségét

Az egyetemek, felsőoktatási intézmények fontos küldetése, hogy ne csupán tudásközpontok legyenek, hanem aktív szereplői, alakítói is a térség gazdasági, társadalmi és kulturális életének – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára Székelyudvarhelyen.

Forrás: MTI2023. 09. 16. 9:00
25 éves a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ
Székelyudvarhely, 2023. szeptember 15. Résztvevõk a székely himnuszt hallgatják a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ tanévnyitó ünnepségén a városháza Szent István termében 2023. szeptember 15-én. MTI/Kátai Edit Fotó: Kátai Edit Forrás: MTI/Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga-Bajusz Veronika a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) tanévnyitóján vett részt, amelyen a székelyföldi felsőoktatási intézmény 25 éves fennállását ünnepelték. Beszédében Márton Áron erdélyi római katolikus püspök jelmondatát idézte: „Nem futamodom meg a munkától.” Emlékeztetett: Márton Áron a magyar nemzet talán legnehezebb évtizedeiben mentette a lelkeket, őrizte a magyarság, székelység hitét, erősítette a reábízottakat. Így jogosan merül fel a kérdés, hogyan lehet a példáját, örökségét megtartani, tovább virágoztatni – mondta.

VARGA-BAJUSZ Veronika; I. SZENT ISTVÁN
Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ tanévnyitó ünnepségén a városháza Szent István-dísztermében 2023. szeptember 15-én (Forrás: MTI/Kátai Edit)

Hangsúlyozta: úgy lehet erős a Kárpát-medencei magyarság, ha az erős gyökerekből táplálkozó nemzeti kultúra tehetséggel, tudással egészül ki. Mint mondta, „a jó fa jó gyümölcsöt terem”, de ahhoz, hogy a közösség erős legyen, sok gyümölcsfa szükséges, amelyet nevelni, gondozni kell.

Arról is beszélt, hogy a SZÉK fontos küldetése, hogy lehetőséget ad a helyi fiataloknak helyben megszerezni a szükséges tudást. Fórumot biztosít a pályakeresőknek, ahol találkozhatnak a versenyképes képzési lehetőségekkel.

Olyan tudást nyújt, mely mögött kiváló magyarországi egyetemek állnak, és a diákok a szakmai fejlődés, önfejlesztés lehetőségét is megtalálhatják a képzési kínálatban.
Hangsúlyozta: fontos, hogy minden térségben egészséges ökoszisztéma alakuljon ki, amelyet a közösség, a munkaerőpiac, az oktatási intézmények együttesen tartanak fenn a helyi igényeknek megfelelően.
Mint mondta, ez a cél vezette a magyar felsőoktatás újraindítását is, hiszen az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a magyar egyetemek a világ felsőoktatási rangsoraiban jelentősen előreléptek, szinte nincs tudományterület, ahol ne lehetne találni versenyképes magyar intézményt. A világ egyetemeinek legjobb öt százalékában 11 magyar felsőoktatási intézmény van – mondta.

Kitért a külhoni magyar egyetemek támogatására is, hangsúlyozva, hogy a külhoni magyar fiataloknak minden lehetőséget meg kell adni arra, hogy a szülőföldjükön tanulhassanak, dolgozhassanak, ezáltal szellemileg és gazdaságilag is gyarapítva régiójukat, a Kárpát-medence egészét.

A magyar közösség akkor maradhat erős külhonban, ha tudáselőnyee van – jelentette ki Varga-Bajusz Veronika, és köszönetet mondott a SZÉK vezetőségének, hogy 25 éve versenyképes tudással segíti a fiatalok szülőföldön maradását.
Ilyés Ferenc, a SZÉK programigazgatója elmondta, hogy a jubileumi tanévben 520 hallgató tanul az intézményben. A székelyudvarhelyi tanévnyitón több magyarországi egyetem rektora is részt vett és felszólalt.
A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (korábbi nevén Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, MÜTF) 1998-ban alakult. Az intézményben alapképzésen és mesterképzésen folyik az oktatás, és számos képzést, tanfolyamot is tartanak.


Borítókép: Résztvevők a székely himnuszt hallgatják a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ tanévnyitó ünnepségén a városháza Szent István-termében (Fotó: MTI/Kátai Edit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.