időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo
Egykori tsz-irodából alakítottak nemzetközi művésztelepet

Nemzetközi grafikai kiállítás a ceredi Galéria 23-ban

Magyar Nemzet
2023.09.18. 12:30 2023.10.03. 14:16
Nemzetközi grafikai kiállítás a ceredi Galéria 23-ban

Október 8-ig egyedülálló nemzetközi grafikai munkákból álló válogatás látható az ország egyik legújabb kiállítóterében, a Nógrádban található ceredi Galéria 23-ban. A kiállítás az idén augusztusban átadott kortárs művészeti alkotótér, az ArtComplex része, amely a Ceredi Nemzetközi Művésztelep tevékenységéhez kapcsolódik.

Nemzetközi grafikai munkákból álló válogatást mutatnak be az ország egyik legújabb kiállítóterében, a Nógrád megyei ceredi Galéria 23-ban szerdától. A tárlat az augusztusban megnyitott Origo című kiállítás folytatása, ahol a grafikai ág különféle műfajaiban készült alkotásokat helyezik előtérbe. A kiállítás a Ceredi Nemzetközi Művésztelep tevékenységéhez kapcsolódó, augusztusban átadott kortárs művészeti alkotótér, az ArtComplex része.

A kiállítás az idén augusztusban átadott kortárs művészeti alkotótér, az ArtComplex része (Fotó: foldjaro.hu)

Az újonnan megnyitott Galéria 23 immár második alkalommal mutat be válogatást a művésztelep archívumából, valamint az erre a tárlatra meghívott alkotók műveiből. Az Origo II. is a kezdetre, a kiindulópontra, azaz a Galéria 23 elindulására reflektál. A kiállítás elsősorban a grafikai ág különféle műfajaiban készült alkotásokat helyezi előtérbe, különös tekintettel a művészi sokszorosító eljárásra és az egyedi grafikára.

A 12 országból több mint félszáz kiállított művész munkája képet ad e műfajok sajátosságairól, eljárási, technikai sokszínűségéről. A kiállítás kilép a galéria falai közül, hiszen érdekes munkák láthatók a grafikai műhelyben, a múzeumban és a közösségi terek falain is, így lényegében a teljes ház kiállítótérré alakul.

Az ArtComplex különlegessége a helyszín, amely egyszerre hordozza a régi idők emlékeit és a kortárs művészet jelenlétét. Az egykori tsz-irodában kialakított ArtComplex több funkciót is kapott: itt lelt otthonra a művésztelep újonnan felállított grafikai műhelye, egy nyolcvanas éveket idéző enteriőr kiállítás, illetve a Galéria 23 is.

A tematika nem véletlen, a kiállítást szakmai párhuzamba szerettük volna állítani a grafikai műhely elindításával és lehetőségeivel

– mondta Fürjesi Csaba képzőművész, a kiállítás kurátora.

További információk a Facebook-eseményben olvashatók.

Borítókép: A ceredi Galéria 23 az ország egyik legújabb kiállítótere (Fotó: foldjaro.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.