A grafika ünnepe a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeumban csütörtöktől látogatható a felújított grafikai kiállítótér első tárlata. Kettős ünnep ez, tudniillik az egyik kiállító, Georg Baselitz nyolcvanötödik születésnapi, illetve a múzeum száztizenhét esztendős grafikai gyűjteményének köszöntése a Baselitz X Schiavone című kiállítás. A kortárs művész munkái mellett láthatók Andrea Schiavone XVI. századi nyomatai.

2023. 06. 12. 16:30
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese a megnyitón elmondta: korszerű, fenntartható, aktív múzeumlátogatásra alkalmas lett a felújított tér, ami egyszerre szolgálja az állandó és az időszaki tárlatokat. A tárlók a látogatókat, másrészt a közel százezer darabos grafikai gyűjtemény őrzését egyaránt szolgálják. Mivel a grafikák sérülékenyek, így viszonylag rövid időre kerülnek közönség elé a művek.

A Szépművészeti Múzeum felújított grafikai kiállítótere
A Szépművészeti Múzeum felújított grafikai kiállítótere (Fotó: Kurucz Árpád)

Bódi Kinga, a grafikai gyűjtemény vezetője, a kiállítás kurátora megjegyezte: három-négy havonta cserélik a kiállított műveket. – Az első grafikai kiállítás 1907-ben nyílt meg, akkor kizárólag természetes fényben láthatták a képeket. A mai műtárgyvédelmi szabályoknak megfelelően az ablakokat elsötétítettük – árulta el a kurátor, s azt is: a felújítás mellett Toroczkai Wigand Ede iparművész, építész tárlóit megőrizték, amelyek tervét egykor elkérte egy müncheni társmúzeum. Mivel a grafikák méretei a XX. században megnőttek, így modern kabinetrendszert szintén kialakítottak.

A főigazgató-helyettes rámutatott: időben egymástól távoli, azonban gondolatiságában, művészi megoldásaiban sokban hasonló alkotók munkái láthatók a falakon. – Mi köt össze egy kortárs német és egy XVI. századi itáliai képzőművészt? – tette fel a kérdést. – Baselitz és Schiavone úgy tekintettek a nyomtatott grafikára, mint önálló műfajra.

Bódi Kinga emlékeztetett: többször elhangzott, hogy mit keres a kortárs művészet a Szépművészeti Múzeumban. – A grafikai gyűjtemény alulról és felülről egyaránt nyitott. 

Ha elődeink nem gyűjtötték volna kortársaikat, ma nem lennének olyan kincsek a birtokunkban, mint Lautrec, Picasso vagy Klimt munkái. Száz év múlva utódainknak például Baselitz papírmunkái jelentik majd a régit

– fogalmazott a kurátor.

– Baselitz komoly műgyűjtő, több mint nyolcvan lapja van Schiavone-től – tudtuk meg Vígh Annamáriától.

Kardos Eszter főmuzeológus, a kiállítás másik kurátora elárulta: Baselitz a hatvanas évektől gyűjt sokszorosított grafikákat. Schiavone kezdetektől az egyik szíve csücske. – A hetvenes évek elején teljes gyűjteményétől kényszerült megválni anyagi gondjai miatt, azonban a Schiavone-munkákat megtartotta – tette hozzá.

A főigazgató-helyettes elmondta: Schiavone ötvenhét alkotása 1875-ben, a grafikai gyűjtemény alapját adó Esterházy-gyűjteményből került a Szépművészeti Múzeumba.

– A Magyar Nemzeti Galéria 2017-ben átfogó életmű-kiállításon mutatta be Baselitz festményeit, szobrait, rajzait – mondta el a grafikai gyűjtemény vezetője.

– 2020-ban, a grafikai gyűjtemény százötven esztendős évfordulója alkalmából adományozta harminc nagy méretű művét a múzeumnak, amelyek most először kerülnek közönség elé – egészítette ki Vígh Annamária.

Bódi Kinga kiemelte: 

hat gyűjteményt gondoz a Szépművészeti Múzeum, valamennyi rendelkezik állandó kiállítással, ehhez csatlakozott most a grafikai gyűjtemény.

 

 

A Baselitz X Schiavone – Egymást metsző korok című kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

Borítókép: Georg Baselitz műalkotása (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.