Szivar, basset hound, roncskabrió és sosem látott feleség

New Yorkban, 1927. szeptember 16-án született Peter Michael Falk Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész és filmrendező, akit az 1960-as évek elején kétszer Oscar-díjra is jelöltek. A részben magyar származású Peter Falk kelet-európai származású, ősei között lengyel, cseh és orosz bevándorlók is voltak.

2023. 09. 16. 15:00
Peter Falk viasszobra
20230523 Budapest Madame Tussauds panoptikum a Palazzo Dorottyában. Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG A képen: Peter Falk Colombo színész viaszszobor Fotó: Kallus György Forrás: Kallus György/vg.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét évesen került először kapcsolatba a színészettel. Egyik színészképzős tanárnője hívta fel a figyelmet kivételes tehetségére. Filmezéssel az 1950-es évek végén kezdett el foglalkozni, rendszeresen dolgozott a televíziónak is. A sikert a rosszul öltözött, szivarozó, látszólag lassú észjárású nyomozó szerepe hozta meg neki a Columbo című sorozatban, ahol a legbonyolultabb bűneseteket is sikeresen göngyölítette fel fondorlatos észjárásával, logikán alapuló következtetéseivel. A dramaturgoknak köszönhetően vált híressé a címszereplő felesége is, akit rendszeresen emlegetett, bár a filmben egyszer sem láthatta a közönség. Karakteréhez szorosan hozzátartozott gyűrött ballonkabátján kívül ütött-kopott kocsija és örökké unatkozó, lógó fülű kutyája.

Columbo szobra Budapesten
A néhai Peter Falk, a Columbo hadnagyként ismert amerikai színész és kutyája életnagyságú bronzszobra Budapesten a Falk Miksa utcában 2014. március 13-án (Fotó: MTI/Marjai János)

A sorozatot nagy sikerrel vetítették át éveken át szinte az egész világon, így Magyarországon is, ahol napjainkban is műsoron van több kereskedelmi csatornán.

A hazai nézők szimpátiáját zseniális színészi alakításán kívül állítólagos magyar származásával is elnyerte. Több hírportálon és a Nemzeti évfordulóink 2008-as kiadásában is megjelent róla az a nem bizonyított állítás, hogy felmenői között van Falk Miksa magyar politikus, újságíró is, azonban a névrokonságon kívül más kapcsolatot nem találtak közöttük a családfakutatók.

A színészt 1996-ban a TV Guide amerikai magazin az ötven leghíresebb televíziós sztárról összeállított lista 21. helyére sorolta. Hollywoodban megkapta a 2503. sorszámú Walk of Fame csillagot.

Columbo kedvelői Budapesten is találkozhatnak a nyomozó alakjával, akinek az V. kerületben a Falk Miksa utcában 2014-ben állítottak szobrot, melynek érdekessége, hogy hűséges basset hound kutyája is ott van mellette.

Borítókép: Peter Falk amerikai színész viaszszobra a budapesti Madame Tussauds kiállítás sajtóbemutatóján a Palazzo Dorottyában 2023. május 23-án (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

 

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.