Vásáry Tamás zongoraművészt 90. születésnapján köszöntötték a Zeneakadémián

Kilencvenedik születésnapja alkalmából ünnepi hangversenyen köszöntötték Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművészt, karmestert a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) vasárnap a Zeneakadémián. Az eseményen az ünnepelt Beethoven 9. szimfóniáját vezényelte.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 04. 10:40
VÁSÁRY Tamás
Budapest, 2023. szeptember 3. Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoramûvészt, karmestert ünnepli a közönség a 90. születésnapja alkalmából, a tiszteletére adott hangverseny után a Zeneakadémián 2023. szeptember 3-án. Az eseményen az ünnepelt Beethoven 9. szimfóniáját vezényelte. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter Forrás: Lakatos Péter/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zenén túl – ez a cím összeforrt Vásáry Tamás nevével és kicsit a védjegyévé is vált, nem csupán a nagy sikerű rádiózenekari ismeretterjesztő koncertsorozata kapcsán – emelte ki a hangversenyt megelőző köszöntőjében Devich Márton, a Bartók rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezető igazgatója.

DEVICH Márton; VÁSÁRY Tamás
Devich Márton, a Bartók rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezető igazgatója a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának osztálytablóját nyújtja át Vásáry Tamásnak  90. születésnapja alkalmából (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
 

Elmondta, Vásáry Tamásnak a zenélés és a másokkal együtt muzsikálás egyrészt a zenén túli világ megismerését jelentette, a lélek birodalmát, másrészt, hogy ezt a világot mindenkivel – legyen zenekari vagy énekkari tag vagy a közönség – minél mélyebben megismertesse.

Vásáry hitvallása, hogy a művészetek közül a zene segít leginkább megismerni a zenén túli világot, mint ahogy azt Kodály Zoltán, atyai támogatója és példaképe is hirdette. Ezért kellene minden gyermeknek zenét tanulnia 

– tette hozzá. – Ennek a zenén túli világnak a megismeréséhez tehetségre, tudásra és értő fülekre van szükség. A megismertetésére pedig csak a legnagyobb muzsikusok képesek és hivatottak, a zenén túli világ jó ismerői, ezek közé tartozol te is! – mondta az ügyvezető igazgató.

Ünnepi beszédét követően Devich Márton a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának osztálytablóját nyújtotta át Vásáry Tamásnak.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszöntőjében felidézte, hogy Vásáry Tamás tízévesen lett Dohnányi Ernő tanítványa, 14 évesen nyerte el a Zeneakadémia Liszt-versenyének első díját. A zongora tanszéken szerezte művészdiplomáját, majd Kodály Zoltán tanársegédjének nevezték ki a Zeneakadémia szolfézs tanszékén.

Emlékeztetett: Vásáry karmesterként és zongoraművészként egyaránt megkerülhetetlenné vált a világ klasszikus zenei élete és az egyetem polgársága számára. Mesterkurzusai a felfedezés ritka élményét nyújtották a fiatal muzsikusoknak, befolyásolva egész életpályájukat. Olyan szemléletet és zenei hozzáállást kaptak tőle, amelyről utólag kimondható, hogy szinte transzcendentális hatást gyakorolt az őt hallgatókra – mondta.

Vásáry Tamás élete és hivatása számunkra olyan, mint egy széles, akár távoli partokat is átívelő híd: összeköt múltat és jövőt, szilárdan tartva, mintegy pillérként a jelent

– fűzte hozzá az egyetem rektora.

Vigh Andrea kiemelte: Vásáry Tamás számos területen segíti a tehetségeket, a nevével fémjelzett ösztöndíjat a fenntartó a Zeneakadémia közreműködésével adományozza.

Az egyetem rektora egy Zsolnay eozin gömböt ajándékozott az ünnepeltnek.

BALOG Zoltán; VÁSÁRY Tamás
Vásáry Tamás zongoraművész és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a születésnapi fogadáson a Zeneakadémián (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Borítókép: Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművészt, karmestert ünnepli a közönség a 90. születésnapja alkalmából, a tiszteletére adott hangverseny után a Zeneakadémián 2023. szeptember 3-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.