Jól fogyasztható történelmet mindenkinek

Ötletes, humoros és érdekfeszítő kisfilmek segítségével frissíthetjük fel agyunk mélyén lappangó tudásunkat nemzetünk piros betűs ünnepeiről Bagi Iván Karinthy-gyűrűs humorista valamint Duhonyi József producer ötlete nyomán, akik arra vállalkoztak, hogy megpróbálják közelebb vinni nemzeti történelmünket a fiatalokhoz. A Sétatörténelem című sorozatban találkozhatunk az 1956-os forradalom és szabadságharc időszakával, a március 15-i forradalom ikonikus helyszíneivel és az augusztus 20-i állami ünnepünkkel. A művekben virtuális sétákon tárják fel a magyar történelem ismert és titokzatos eseményeit.

2023. 10. 23. 15:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Duhonyi József a Hír TV Napindító című műsorában azt mondta, hogy számos fővárosi történelmi helyszín mellett manapság úgy megyünk el, hogy nem is tudjuk, mi történt ott. Lapunk kérdésre ezt a gondolatmenetet folytatta Bagi Iván is, aki elmesélte, hogy korábbi televíziós riportokban, online videókban szembesült azzal évről évre, hogy az utca emberének általában fogalma sincs arról, hogy egy-egy ünnepnap miről is nevezetes. – A filmjeink könnyed, szórakoztató hangvételének oka, hogy nem szerettük volna azt, hogy az emberek azt érezzék, hogy le vannak dorongolva, amiért esetleg nem tudják ezeket a történelmi tényeken. Sokáig én sem tudtam, mivel évről évre kegyelemkettessel mentem át történelemből, ebből fakadóan most is a naiv rácsodálkozó vonalat viszem a videókban. Viszont hiszek abban, hogy úgy is képbe kerülhetünk, hogy közben önfeledten élvezzük a tudásmorzsák felcsipegetését, nem kényszernek érezve azt.  

A Sétáló történelem Bagi Iván és Duhonyi József ötletéből született három éve (Fotó: Bach Máté)

A humorista hozzátette, a mai napig egyedinek számító videókban is feltűnő Szép Bence történelem szakon végzett stand upos komoly kutatásokat végzett a felvételek előtt. – A partnerem igyekezett csak olyan tényeket beemelni a produkcióba, amelyek a gyerekek érdeklődését felkeltik. Nekem is volt egy csodás irodalomtanárom, aki a nagy íróinkról, költőinkről sok olyan információt mesélt, amelyek felcsigázták a gondolataimat és 

rávilágítottak arra, hogy nem kell őket távolságtartással kezelni, hiszen ők is hús-vér emberek voltak, akiknek ugyanúgy voltak nehézségeik, problémáik, gyengeségeik.

 Hiszünk abban, hogy ezek a meglepő, izgalmas tudnivalók lehetnek beszélgetésindítók az órákon tanár és diák között – fogalmazott az előadóművész.

Így nem csoda, hogy országjáró roadshowra indultak az alkotók. – A Béres József Általános Iskola ötödik és nyolcadik osztályos tanulóinak vetítettünk már egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretében, ahol a közös filmezés után beszélgettünk is a témáról a nebulókkal. Óriási visszaigazolás volt a háromszáz csillogó szempár, látni azt, hogy a gyerekek milyen jól érzik magukat tanulás közben, aktívak és figyelnek. Itt kiderült, hogy volt értelme ennyit dolgozni ezeken a filmeken, és kiemelném, hogy Szép Bence nagyon jól működött ebben a közegben is. 

 

Szeretnénk minél több intézményt arra bíztatni, hogy bátran keressenek minket, a közösségi oldalamon várom az érdeklődőket

 – összegezte Bagi Iván, aki a jövővel kapcsolatban elárulta, hogy a sorozat nem áll meg, ugyanis az alkotók szerint filmre kívánkozik több nagyszerű történelmi legendánk valamint zseniális feltalálónk története.

Ezúton szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani a sorozat utolsó részét mai nemzeti ünnepünk apropóján. Az epizódban a két szereplő az 1956. október 23-i, illetve az azt követő forradalmi események néhány ikonikus helyszínére látogat el Budapesten. A látványvilág megteremtésével törekedtek arra, hogy pörgősen, fiatalosan mutassák be az 1956-os szabadságharc és forradalom eseményeit.

 

Borítókép: Bagi Iván társa a kisfilmben Szép Bence történelemrajongó stand upos (Forrás: Facebook/Bagi Iván)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.