A színház veszélyes üzem

A Nemzeti Színházban pénteken, a Rómeó és Júlia előadása során történ sajnálatos esemény kapcsán az Index összegyűjtötte a közelmúltban a magyar színházi életben bekövetkezett baleseteket.

Forrás: Index2023. 11. 12. 12:00
Szász Júlia; HORVÁTH Lajos Ottó
Budapest, 2019. december 20. Horváth Lajos Ottó (b) Prospero és Szász Júlia (j) Miranda szerepében William Shakespeare A vihar címû komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én. A színdarabot december 20-án mutatják be Andrzej Bubien rendezésében. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsorolást egy ugyanúgy a Rómeó és Júlia közben bekövetkezett balesettel kezdik, amely 1983-ban történt: 

A Nemzeti Színház művésze a Rómeó és Júlia című előadás főpróbáján esett le a három méter magasan lévő erkélyről. A nézők ebből semmit sem vettek észre, mert mindez akkor történt, amikor még nem világosodott ki a színpad.

 – számolt be Júlia balesete címmel Peremartoni Krisztina zuhanásáról akkor a Népsport.

Blaskó Péter színművészt is érte már komolyabb baleset a színpadon
Blaskó Péter színművészt is ért már komolyabb baleset a színpadon (Fotó: Havran Zoltán)

A cikk kronológiai sorrendben veszi végig csupán a legsúlyosabb sérülésekkel járó eseteket, a lista azonban így is terjedelmes.

 Szerepel benne kellékhibából adódó késelés, amelynek elszenvedője Gálffi László volt II. Richárd szerepében 1985-ben, de olyan esetek is, amikor a színpadtechnika okozott komoly problémákat: például Blaskó Péter 2005-ös baleseténél, ahol a színművész keze a két süllyedő közé szorult előadás közben.

A mostanihoz hasonló, egyszerre két színész sérülésével járó baleset 2006-ban történt az Operett Színház Rudolf című előadás közben, amikor a túl korán szétnyíló díszlet miatt a két főszereplő, Vágó Bernadett és Dolhai Attila szintén több métert zuhant.

A teljes cikk az alábbi oldalon olvasható.

 

Borítókép: Horváth Lajos Ottó Prospero és Szász Júlia Miranda szerepében William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.