Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Egy csepp Olaszország Budapesten

Kevesen tudják, de Budapesten létezik egy életvidám kis olasz közösség, amely évről évre hitet tesz a hagyományaik megtartása mellett.

2023. 11. 17. 19:00
Protest On Anniversary Of Mahsa Amini Death
Protest-On-Anniversary-Of-Mahsa-Amini-Death 09/16/2023 Milan, Italy. A view of Iran's flag amidst the protests marking the one-year anniversary of Mahsa Amini's death. Mahsa Amini, a 22-year-old woman who was detained by Iran's moral police for violating the mandatory veil law in The Islamic Republic, lost her life. (Photo by Davood Maeili / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Fotó: Europress/AFP/Davood Maeili
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Festa Italia rendezvény megnyitóján az Újlaki Magyar-Olasz Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója, Gábor Áron elmondta: – A Festa Italia egy olyan rendezvény, amelyen az olasz és a magyar kultúra összefonódását ünnepeljük.

Újlaki általános iskola
Az Újlaki Általános Iskola épülete a II. kerület, Ürömi utca 64-ben. Forrás: MTVA/Róka László

Az olasz ünnep részeként az intézmény tanulói számtalan az olasz és a magyar kultúrából ihletet merítő előadást mutattak be, többek között egy jellegzetes, dél-Olaszországból származó táncot, a tartanellát, amely a 19. század óta a déli régiók szimbólumaként ismert. 

Lapunk kérdésére az Újlaki Általános iskola igazgatója, Gábor Áron elmondta, hogy a Festa Italia rendezvény az Újlaki Magyar-Olasz Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nagy múltra visszatekintő rendezvénye, amelyet minden év novemberében rendeznek meg. 

Az esemény iskolánk olasz tagozatának legfontosabb bemutatkozási lehetősége elsősorban a hozzánk járó olaszos diákok családjai, illetve a tagozat iránt érdeklődő olasz érdekeltségű budapesti családok számára

– tette hozzá Gábor Áron, majd elmondta, hogy az Újlaki általános iskola az egyetlen olyan intézmény, amely saját olasz tantervvel rendelkezik, és anyanyelvi gyerekek oktatását vállalja kéttannyelvű programokon keresztül. 

A Festa Italia rendezvényre Olaszország Budapesti Nagykövetségétől és az Olasz Kultúrintézettől is érkeztek meghívott vendégek, akik részvételükkel emelték az esemény rangját, amelyre minden olaszul tanuló csoport készült valamilyen zenés, táncos bemutatóval, kisebb jelenettel. 

A műsor részeként az olasz-magyar Frizzica zenekar is megtartotta a maga előadását, amely során a Pizzica, Taranta, Tammurriata örök klasszikusait játszották le, tisztelegve a modern pop szerzők előtt, akik ezekből a klasszikusokból merítettek a zenei karrierjük során. 

A Festa Italia alkalmával az olasz kultúra több szegmensével is megismerkedhetünk, a divattól kezdve egészen a méltán híres olasz gasztronómiáig. Emellett pedig az itt élő olasz családok vállalkozásai is bemutatkoznak, valamint szponzorálják az eseményt. A műsor után lehetőség van kötetlen beszélgetésre, táncra, kézműves foglalkozásokra, és ügyességi játékokra

– jelentette ki az Újlaki Általános Iskola vezetője, aki azt is elárulta, hogy a rendezvény azon okból került erre az időpontra, hogy a szeptemberben iskolakezdő, legkisebb diákok is meg tudják csillogtatni tudásukat, még az adventi betlehemállítás és a többi adventi program, a karácsonyi forgatag előtt. 

A Festa Italia mindemellett kiválóan alkalmas közösségformálásra is. Az Újlaki Általános Iskola ugyanis az olasz részlege mellett egy többségi magyar és egy speciális tagozattal is rendelkezik. 

A Festa így kiváló alkalom, hogy a tagozatok egymást is jobban megismerjék, a magyar anyanyelvű diákok bekapcsolódhassanak az olasz tagozat életébe, illetve egymás értékeinek megismerése által jobban megértsék egymást és megtanulják tisztelni a különbözőségeiket. A Festa mindannyiunk közös ünnepe

– zárta az összefoglalóját Gábor Áron, aki már több mint 15 éve vezeti az Újlaki Általános Iskolát. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Europress/AFP/Davood Maeili)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.