„Ígjen a falu” – Táncház, folkkocsma újragondolva

Júliusban indult útjára egy újfajta táncházi sorozat a Fonóban „Ígjen a falu” címmel, amely a kulturális örökséget tiszteletben tartva, de fiatalos lendülettel, a hagyományos táncházat a folkkocsmák kedvelt világával vegyítve új színfoltot jelent Budapest népzenei kínálatában. November 17-én, a sorozat második eseményén várják a szervezők, Kupec Zsolt és Mir Dávid Hessami táncosok az érdeklődőket a Fonóban.

2023. 11. 09. 18:30
Fonó Budai Zeneház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az est hangulatát két zenekar fogja biztosítani, az Elán zenekar nyitja a bulit, ezt követően a Talléros Együttes húzza majd hajnalig a talpalávalót.

táncház Fonó
Az „Ígjen a falu” sorozat új színfolt Budapest népzenei kínálatában (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Az Elán formációt 2022-ben hívta életre Herédi Zsombor. A fiatalokból álló együttes lendületét nevük is tükrözi. Repertoárjuk sokszínű, de legfőképp a kelet-közép-európai kultúrák zenéire alapulnak, így fellelhetők köztük az orosz és zsidó kultúra lenyomatai is, valamint a fúziós magyar népzene. Hangzásuk egyediségét saját zenei elképzelések adják, melyekben többnyire a harmonika áll a főszerepben. Zenei világuk a kilencvenes évek budapesti kávéházait idézi, ahol szintén sokszínű repertoár volt, az európai közízlés kedvére.

A Talléros zenekar elsősorban Kárpát-medencei magyar népzenével, valamint Békés megyei nemzetiségi vonós népzenével foglalkozik. Fontos számukra a helyi népi értékek továbbadása és a tiszta autentikus népzene képviselete. Együttesük célja népszerűsíteni a magyar népzene egyedülállóságát, szépségét.

Az esemény a Fonó kétnapos, Budapest Selection sorozatának része, amely a Budapest 150 programok közé illeszkedik. A sorozat másnap a Kamasz táncházzal folytatódik. 

Borítókép: A Fonó új sorozatában a hagyományos táncházat vegyítik a folkkocsmák világával (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.