Magyar könyv nyert a Red Dot Award pályázaton

Budapest után Berlinben is díjat nyert a Hej, fiúk, az élet mégiscsak szép! címmel megjelent hadinapló. A világ legprominensebb tervezői megmérettetésének tartott Red Dot Design Award: Brands & Communication Design 2023-as pályázatán a kötetnek Best of the Best díjat ítéltek. Az impozáns, 676 oldalas kiadvány korábban a Magyar Könyvtervezés 2022 díj kategóriagyőzteseként hívta fel magára a figyelmet.

Forrás: MTI2023. 11. 07. 20:00
null
Magyar könyv nyert a formatervezés "Oscar-díjának" tartott Red Dot Award pályázaton Fotó: DAW Építész Stúdió Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Red Dot Award díját november 3-án Berlinben vehette át a könyv kiadója és projektvezetője, a naplóbejegyzéseket író ezredes dédunokája, Katona András építész, valamint Orbán Péter tervezőgrafikus, aki kollégájával, Nagy Dániellel kézműves igényességgel alakította ki a kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó könyvtárgyat. A könyv szerkesztése és kutatása Nagy Balázs Albert történész munkáját dicséri.

Vitéz Lakatos Ferenc ezredes naplója alapján készült a díjnyertes kötet (Fotó: DAW Építész Stúdió Kft.)


 

Vitéz Lakatos Ferenc ezredes a legmagasabb rendfokozatú tiszt, akinek napról napra vezetett tiszti naplója fennmaradt Budapest ostromáról, de a könyv tartalma messze túlmutat az 1944–1945-ös eseményeken. 

Első feljegyzései 1915-ből, zászlós korából származnak, epizódokat örökített meg a két világháború közötti időszakban is, majd a hadifogság kalandjaiba és a szocializmus évtizedeibe pillanthat az olvasó. Egy hazáját rajongásig szerető katonatisztet ismerhetünk meg, aki megjárta a lövészárkok csatazajos világát, volt bátorsága és tetemre hívta Hitlert, megjárta az erdélyi hadjáratot és a budai ostrom hadosztályparancsnokaként megtagadta a német kitörési parancsot. A két világháborút megjárt veterán kanyargós életútját, a Monarchia Vaskoronarenddel kitüntetett tisztjéből idős korára termelőszövetkezeti írnokká lett hős sorsát a kötet számos eszközzel érzékelteti. A terjedelmes szövegkorpuszt mintegy száz, még ismeretlen, egykorú fénykép illusztrálja, továbbá térképek, organogramok és széljegyzetek, amelyek mind az olvasó tájékoztatását szolgálják.

A könyv szerkesztése és kutatása Nagy Balázs Albert történész munkáját dicséri (Fotó: DAW Építész Stúdió Kft.)


A kiadvány jelenleg magánkiadásban érhető el a www.hadinaplo.hu weboldalon.

Borítókép:  Red Dot Award díját november 3-án Berlinben vehette át a könyv kiadója és projektvezetője, a naplóbejegyzéseket író ezredes dédunokája, Katona András építész, valamint Orbán Péter tervezőgrafikus, aki kollégájával, Nagy Dániellel kézműves igényességgel alakította ki a kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó könyvtárgyat (Fotó: OTS)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.