Tematikus nappal ünnepli Nobel-díjas írónk születésnapját a Kertész Imre Intézet

Nobel-díjas írónk idén ünnepelné 94. születésnapját; az évfordulóra tematikus nappal emlékezik a Kertész Imre Intézet.

Forrás: Kertész Imre Intézet2023. 11. 06. 18:00
null
Fotó: Donat Kekesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 9-én az intézmény bemutatja Kertész Imre Vázlatok. Feljegyzések, tématervek 1958–1963 című műhelynaplóját, amelyet a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett. A „műhelyfeljegyzéseket” és eddig sosem publikált novella-, kisregény- és színműterveket egyaránt tartalmazó kötetben nyomon követhetjük azt az alkotófolyamatot, amelyben Kertész Imre irodalmi formába önti a haláltáborokban átélt élményeit.

Mindezeken felül aktuális olvasmányélményeiről és az alkotás közbeni lelkiállapotáról is beszámol naplófeljegyzéseiben az író. 

A 16.00 órától kezdődő könyvbemutatón Ács Margit Kossuth-díjas íróval, műkritikussal, Soltész Márton irodalomtörténésszel, a kötet szerkesztőjével, valamint Radics Péterrel, a Petőfi Irodalmi Múzeum, Digitális Irodalmi Akadémia vezetőjével Őri-Kovács Anna, az est moderátora beszélget.

Ezen a napon Kertész-tematikájú irodalom- és művészettörténeti épületsétához is csatlakozhatnak az érdeklődők. A Benczúr utca 46. szám alatt található épületet 2017-ben vásárolta meg a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Fővárosi Önkormányzattól. A villát Szalay Tihamér építész tervei alapján az alapítvány főigazgatója, Schmidt Mária újíttatta fel.

A századfordulós szellemiséget megőrző, mégis modern épület rendszeresen megtekinthető majd ingyenes épületséták keretében. 

November 9-én 18.00 órától Kertész-tematikájú irodalom- és művészettörténeti épületsétához csatlakozhatnak az érdeklődők, amelyet Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója vezet. Ennek keretében nem csak az épület történetét, de számos irodalomtörténeti érdekességet is megismerhetnek majd az érdeklődők Nobel-díjas írónk életútjáról, a Kertész-emlékszobában található tárgyak történetéről, valamint az intézetben őrzött fotókról, dokumentumokról Bencsik Krisztina és Soltész Márton irodalomtörténészek közreműködésével.

Borítókép: Bemutatják a Vázlatok című, a Sorstalanság megírásával párhuzamosan vezetett műhelynaplót (Forrás: Kertész Imre Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.