Megnyílhat a világ a magyar filmsorozatok előtt

Robert Lantos kanadai producerrel a Hunyadi János életét, nándorfehérvári diadalát bemutató tízrészes szériáról az Index készített interjút, melyben azt is elmondta, hogy mikorra várhatják a nézők a hazai premiert.

Forrás: Index2023. 11. 17. 7:30
Hunyadi
A Hunyadi Jánost játszó Kádár L. Gellért a Csikágó nevű lovon. A Hunyadi (The Rise of the Raven) c. tévésorozat forgatása az NFI fóti stúdiójában Fotó: Fotó: Bach Máté Forrás: Bach Máté/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A producer elmondta, hogy egy évtizede még nem lett volna esélye egy magyar nyelven forgatott sorozatnak világsikerre, azonban a streamingszolgáltatások meghonosodásával ez a helyzet megváltozott. 
 

The Rise of the Raven
A Hunyadi (The Rise of the Raven) című tévésorozat forgatása az NFI fóti stúdiójában. Forrás: Rise of the Raven produkció


– Ez a produkció úttörő. Az a feladata, hogy kapukat nyisson világszerte a magyar történeteknek és a magyar filmszakmának. Ennek a kis országnak hihetetlenül érdekes és fontos történelme van. Ami Magyarországon történt, érinti egész Európát, az egész világot. Nemcsak Hunyadi története, hanem sok minden más is. Ezt mi, magyarok tudjuk, talán néhány szomszédos ország is tudja, de a világ nem. Szerintem ezt a kaput most kinyitjuk. Miután nyitva a kapu, már jöhetnek mások is – jelentette ki a magyar származású filmes.

Lantos elmondta, hogy a világon a magyar művészfilmek már ismertek, jó hírük van, de ha ez a sorozat beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a többi műfaj, az egész magyar filmes szakma új szintre emelkedhet.

A gyártással kapcsolatban elmondta, hogy a film díszleteit Fóton építették fel, és azt tervezik, hogy a forgatás után nem semmisítik meg, közművelődési, turisztikai célokra fogják használni. A produkció rendkívül látványosnak ígérkezik, mert a legmodernebb számítógépes trükkökkel sem fukarkodnak. 

A szereplők kiválogatásánál arra törekedtek, hogy minden szerepet az adott nemzet saját színészei játsszák. Habsburg Frigyest Laurence Rupp osztrák színész, a szultánt Murathan Muslu török művész alakítja. A pápát az olasz Giancarlo Giannini alakítja, míg Barankovics szerb despotát Rade Serbedzija szerb színész formálja meg.

A castingok egy évig tartottak, a legnehezebb dolguk a Hunyadit játszó színész kiválasztásával akadt, ugyanis Magyarországon nem találtak a feladatnak maradéktalanul megfelelő művészt. A határon túli magyar színészeket is megkeresték, és Szlovénia, Szlovákia, Horvátország után Erdélyben bukkantak rá Kádár L. Gellértre, akiben szerintük megvan az az ősi erő, a harciasság, amelytől hitelessé válik az alakítása.

Ha jól haladnak a munkálatokkal, akkor az első közönségvetítésekre 2024 decemberében kerülhet sor. A sorozatot itthon a TV2 fogja sugározni, külföldön eddig Ausztriában és Szlovéniában biztosan adásba kerül. Amint az első részek elkészülnek, levetítik a nagy vásárlóknak Amerikában, Angliában, Ázsiában és Európa-szerte. 
Robert Lantos azt is elárulta, elképzelhető, hogy a szakmai premier olyan eseményeken lesz, mint a MIPCOM fesztivál Cannes-ban, vagy a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál.

Borítókép: Jelenet a Hunyadi életét bemutató filmsorozatból (Forrás: Magyar Nemzet/Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.