Megvannak Az év kiállítása 2023 díj nyertesei

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület november 14-én, kedden adta át Az év kiállítása 2023 díjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Mitől lesz élmény a kiállítás? című szakmai konferenciát megelőzően.

Forrás: Pulszky Társaság, MTI2023. 11. 15. 10:30
PETÕFI Sándor
Budapest, 2023. november 14. Díjjazottak és díjátadók Az Év kiállítása 2023 díj átadásán a Budapesti Történeti Múzeum Barokk Csarnokában 2023. november 14-én. Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában címû kiállítása és a kiskõrösi Petõfi Szülõház és Emlékmúzeum 7 év - Petõfi Sándor Emlékkiállítás címû tárlata nyerte el az Év Kiállítása 2023 elismerést. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pulszky Társaság által 2010-ben alapított, évente adományozott Az év kiállítása elnevezésű kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. 

Idén immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre.

Nemcsak anyaországi, hanem határon túli múzeumok is nevezhették a kiállításaikat az elismerésre. Forrás: Pulszky Társaság

A díjátadó ünnepségen köszöntőt mondott Népessy Noémi, a házigazda múzeum főigazgatója, Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi főosztályának vezetője és Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke. Ezeket követően az esemény moderátora, Tóth Arnold, a Társaság ügyvezető elnöke Szende Lászlót, Bereczki Ibolyát és Katona Júliát, az Az év kiállítása bíráló bizottságának új elnökét kérte fel a díjak átadására.

A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában hét, a tízmillió forint bekerülési költség feletti kategóriában tizenöt, a virtuális kategóriában egy pályázat érkezett. Közülük a bíráló bizottság döntése alapján tizenhat pályázó jutott be a második fordulóba.

A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című, témájában kultúrtörténeti kuriózumnak számító, kreatív, szellemes megközelítésű, ötletgazdag, színvonalas installációkkal megvalósított kiállításáért nyerte el Az év kiállítása 2023 elismerést.

A tízmillió forint bekerülési költség feletti kategóriában a kitüntető Az év kiállítása 2023 elismerést a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum viheti haza a 7 év – Petőfi Sándor-emlékkiállítás című, Petőfi Sándor pályaképét egy remekül kiválasztott nézőpontból, kreatív módszertani eszközökkel bemutató, kiemelkedően ötletes állandó kiállítása eredményeként.

Mindemellett számos intézmény teljesítménye kiemelkedő. Dicsérő oklevelet kapott a bükkábrányi Jószerencse Háza A rend nyomában című, a Bükk-hegység előterében végzett régészeti kutatások eredményét, a településhálózatot és a közösségek életének egységes rendjét közérthetően bemutató vándorkiállításért. 

Hasonló elismerésben részesült a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Jósa András Múzeum – Sóstói Múzeumfalu Petőfi az étlapon című, Petőfi Sándor térséghez köthető verseit néprajzi összefüggéseiben, pályatárs és kortárs költők nyelvi leleményeivel, játékokkal bemutató, kreatív időszaki kiállításáért.

A szombathelyi Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár a TeTT – Megtört progresszió (1968–1975) című, az 1960-as évek szellemi progressziójának politikai-államhatalmi elfojtását a korszakot idéző sajtóválogatással, hatalmas képanyaggal bemutató időszaki kiállításáért részesül dicséretben, épp úgy, mint a Szigetvári Zrínyi Vár alkotóközösségének 

Megállítani Szulejmánt című, a vár 1566-os ostromának történetét a fiatal múzeumlátogatók számára is vonzó módon bemutató, ötletgazdag, látványos állandó kiállításáért.

Hasonló elismerésben részesült a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című, egy gyergyószentmiklósi apa és fia életútján keresztül a közéleti szerepvállalás példáit, a XX. század sorsfordulóit gazdag forrásokkal, kreatívan bemutató időszaki kiállítása. Az Evangélikus Országos Múzeum A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című, Petőfi evangélikus iskolai tanulmányait rendkívül kreatívan, szívmelengetően, informatívan bemutató időszaki kiállításáért ugyancsak dicsérő oklevelet kapott. 

Borítókép: Kedden adták át Az év kiállítása 2023 kitüntetéseket (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.