Orbán János Dénes szerint Vidnyánszky Attila pótolhatatlan

A Kossuth- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, író, drámaíró, az állami íróakadémia vezetője az Origónak küldött levelében fejtette ki véleményét a Nemzetiben történt baleset és annak következményeként Vidnyánszky Attila lemondása kapcsán.

Forrás: Origo2023. 11. 14. 11:01
ORBÁN János Dénes
Budapest, 2021. június 24. A Térey-ösztöndíjjal 2020-ban elismert Orbán János Dénes József Attila-díjas költõ, prózaíró Budapesten 2021. június 24-én. MTI/Czimbal Gyula Fotó: Czimbal Gyula Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán János Dénes intézményvezetőként és művészként, Vidnyánszky Attila alkotótársaként nyilvánult meg az ügyről. Levelében leírta, hogy szerinte Attilának lelkiismereti kötelessége volt fölajánlani a lemondását, amit meg is tett, így emberségének, tisztességének tanúságát tette.

Orbán János Dénes
Orbán János Dénes író, költő, szerkesztő Gyulán, a Kárpát-medencei Irodalmi Gálán a Gyulai Várszínházban 2019. szeptember 12-én. Fotó: Kiss Zoltán/Békés Megyei Hírlap

Az irodalmár kifejtette: – Vidnyánszky Attila már nem egy magánember, hanem nemzeti kincs; ő az az ikon, aki a magyar színházi életet összefogja. Pótolhatatlan. Nem fogadhatjuk el a lemondását, a nemzetnek szüksége van rá, ki kell állnunk mellette és Csák János miniszter mellett, akinek felelőssége ezt a lemondást elbírálni – olvasható a levélben.

Orbán János Dénes szerint művésznek lenni életveszélyes, mivel a művész magasabb hőfokon ég, mint a többi ember. Bárhol veszély leselkedik rájuk, mert fáziseltolódás van a testük igényei és a lelkük száguldása között. Mint levelében kifejti, nem ismer olyan művészt, aki ne lenne fáradt és túlterhelt, mert ehhez a felfokozott állapothoz ez is hozzátartozik. 

Az író levelében rátér: – A legnagyobb drámaíró nem William Shakespeare, hanem az Élet. Shakespeare megírta a Rómeó és Júliát. Az Élet most megírta a Júlia című drámát, melyben egy Júliát játszó, csodálatos ifjú színésznő borzalmas balesetet szenvedett

Ez a baleset nem Veronában okozott kataklizmát, hanem a jelenkor Magyarországán. Vidnyánszky Attilának élete legnehezebb rendezői feladatával kell megbirkóznia: az Élet kiismerhetetlen színművével. És nekünk ebben segítenünk kell. Segítenünk abban, hogy Júlia talpra álljon, és újra játszhassa Júliát a Rómeó és Júliában, a történtek hátborzongató metafizikai kontextusában. A színháztörténet legcsodásabb Júlia-alakítása lesz!

– írja az Origóban megjelent levelében Orbán János Dénes.

Az állami íróakadémia vezetőjének levelét teljes terjedelmében ITT olvashatják el.

Borítókép: A Térey-ösztöndíjjal 2020-ban elismert Orbán János Dénes József Attila-díjas költő, prózaíró Budapesten 2021. június 24-én (Forrás: MTI/Czimbal Gyula)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.