Székelyhidi Zsolt: A legjobban a költészetben érzem magam

Októberben ünnepelte ötvenedik születésnapját Székelyhidi Zsolt költő, író, fotográfus, zeneszerző, akinek a művészetében a költészeti performanszok is hangsúlyos szerepet kapnak. A művész a legutóbbi, Jelenések című verseskötetében átértékelte az életszeretetet.

Forrás: Országút.com2023. 11. 03. 12:00
Székelyhidi Zsolt
Forrás: Székelyhidi Zsolt Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenhez költőként viszonyul a sokoldalú művész. – A költészet mint egyetemes világszemlélet, hol a zenében, hol a képekben, hol a versekben mutatkozik meg és tör elő belőlem – mondta az Országútnak adott interjúban, hozzátéve: mindegyik művészeti ágban igyekszik folyamatosan tökéletesedni. A legjobban viszont a költészetben érzi magát.

Székelyhidi Zsolt
Székelyhidi Zsolt sokoldalú művész. Fotó: Barbély Virág

 

Székelyhidi Zsolt szerint minden versben igyekszik az ember valami önmagán túlmutatót megfogalmazni, de neki sokáig az volt fontos, hogy az apró pillanatokra fókuszáljon.

– Az élet szeretete, a szerelem és az utazás megélése fontos momentumok voltak a versekben. Aztán persze az önazonosság megélése, a világban elfoglalt helyem kezdett érdekelni, erről próbáltam megfogalmazni gondolatokat. A legutóbbi, Jelenések című könyvemben ugyanakkor át is értékeltem ezt az életszeretetet, és valami nagyon fontosra bukkantam, ami egyszerre tűnik magasztosnak és triviálisnak. A család, a szülők és főleg az anyák szerepe az életünkben alkotja a kötet verseinek fő mondanivalóját – fejtette ki.

A Jelenésektől el kell távolodnia, mert a hatása alá került.

A most íródó versei szerkezetileg ugyan kötődnek ehhez a versnyelvhez, de a téma elsősorban az ember, a nyűgei, a dühe, a nyughatatlansága, talán a boldogságai is. Ezekből esetleg megszülethet egy újabb kötetanyag.

Székelyhidi Zsolt beszélt arról is, hogy minden párhuzamosan létezik a fejében, mintha egyszerre három életet élne.

Mindegyik művészeti ág végül mást hoz ki belőlem, de természetesen mindegyik én vagyok

– magyarázta.

A költészeti performanszok is hangsúlyos szerepet kapnak a művészetében. Mint elmondta, a Berka Attilával közös költészeti előadásaikkal elsősorban azt szeretnék megmutatni, hogy a köznapi ember számára hagyományosan nehezebben befogadható műnem, a líra is könnyen érthetővé válik, ha megtaláltuk hozzá a megfelelő előadói módot. Szerinte egy komoly performansz, amit zene vagy vizuális tartalom kísér, sokkal jobban célba érhet, befogadhatóvá válik.

Tíz év távlatában talán az lenne a legfontosabb cél, hogy maradjak ugyanolyan aktív és kíváncsi, mint most. Érdekeljen a világ, ne zárkózzak el teljesen előle. Találjak benne új, megismerni való dolgokat, kipróbálandó ötleteket, izgalmakat

– fogalmazott.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

 

Borítókép: Székelyhidi Zsolt (Forrás: Székelyhidi Zsolt Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.