Visszatér a Nemzeti Színház színpadára az Ifjú barbárok

Négy alkalommal is látható lesz az Ifjú barbárok című előadás a budapesti Nemzeti Színházban ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódott előadást november 28-a és december 1-je között láthatja a közönség a Nemzeti Színház Gobbi Hilda-termében, minden alkalommal este 7 órától. A szerdai, november 29-i előadást követően közönségtalálkozóra is sor kerül az előadás alkotóival.

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház2023. 11. 27. 14:00
Jelenetfotó az Ifjú barbárok című előadásból
Jelenetfotó az Ifjú barbárok című előadásból Fotó: Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadás nem első alkalommal vendégszerepel Budapesten, hiszen a 10. Színházi Olimpia és a XI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (Mitem) keretén belül szintén a budapesti Nemzeti Színházban volt látható.

Szűcs Ervin Kodály Zoltánt jeleníti meg
Szűcs Ervin Kodály Zoltánt jeleníti meg. Fotó: Biró István

Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal. A kolozsvári közönség az előadást december 4-én és 18-án láthatja a kolozsvári színház stúdiótermében.

Az előadás a bemutatóját követően számos díjat és jelölést tudhat magáénak: Imre Éva Barbár B. alakításával 2023. szeptember 17-én a Színházi Kritikusok Céhének 44-ik alkalommal megrendezett díjátadóján – ahol az az Ifjú barbárok című előadást a legjobb kőszínházi előadás díjára jelölték – elnyerte a legjobb női főszereplő díját. Szintén ennek a szerepnek a megformálásáért a Román Színházi Szövetség (UNITER) is jelölte a legjobb női főszereplő díjára, illetve a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete Őze Lajos-díjjal tüntette ki a kiemelkedő színművészi teljesítményéért, Bartók Béla alakjának, személyiségének eredetien összetett megformálásáért.

Az előadás főszerepeit Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, a további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható, valamint közreműködik az előadásban négy ifjú néptáncos is: András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor.

Az Ifjú barbárokat élőben kíséri a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor.

Az előadás létrehozásában közreműködik továbbá: Csíki Csaba (díszlettervező), Cs. Kiss Zsuzsanna (jelmeztervező), Mester Dávid (zenei vezető), Berecz István (koreográfus), valamint Veres Emőke (rendezőasszisztens).

 

Borítókép: Jelenetfotó az Ifjú barbárok című előadásból (Fotó: Biró István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.