Karácsonyi kirándulást ajándékozott a Nemzeti Színház a gyerekeknek

A Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila csaknem háromszáz diáknak szervezett kirándulást Alsósztregovára, a Madách-kastélyba, ahonnan visszafelé jövet betértek Csesztvére, a Madách-emlékházba is.

Forrás: origo.hu2023. 12. 25. 21:00
EP2I2969
Nemzeti Színház
Székelyföldi gyerekek találkoznak Vidnyánszky Attila vezérigazgatóval a 6. emeleti büfében Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három gimnáziumból gyűlt össze a kirándulások negyedik, karácsonyi turnusára az a körülbelül nyolcvan diák, akik azért kapták jutalmul ezt a kirándulást, mert tavaly felléptek a Nemzeti Színházban az Ádámok és Évák ünnepén – nyilatkozta az Origónak a kirándulás előtt Pintér Szilvia, aki ifjúsági programfelelősként és drámapedagógusként dolgozik a Nemzeti Színházban. 

Mint hozzátette: mind a két kiállítóhelyen van színpad is, amelyekre Ádámnak, Évának és Lucifernek beöltözve állhattak ki a gyerekek, s újra előadhatták azokat a jeleneteket, amelyeket az Ádámok és Évák ünnepén egyszer már játszottak a Nemzeti Színházban – de most már kevésbé komolyan, hanem sokkal inkább felszabadultan bohóckodva. 

Pintér Szilvia az alsósztregovai Madách-kastélyban tett látogatást értékelve örömmel állapította meg, azt látja a diákokon, hogy nagyon örültek annak, hogy számukra is jól átélhető, megérthető információkat kaptak arról, milyen volt Madách viszonya a feleségével és az édesanyjával. 

S ezek alapján fogalmat alkothattak maguknak arról, hogy a két nő közötti őrlődése, a megfelelési kényszer megélése hogyan hatott Éva alakjának megrajzolására Az ember tragédiájában

Pintér Szilvia felhívta a figyelmet arra is, hogy hasonlóan élményszámba megy a gyerekeknek az a látogatás is, amelyet a csesztvei emlékház közelében tehetnek. Ahol beléphetnek abba a kicsi, még 1212-ben épült kápolnába, ahol Madách Imre gyerekeit keresztelték meg, s ott egy darab időre elcsendesedhetnek. 

A gyerekek azt mondták: óriási élmény volt fellépni a Nemzeti Színház színpadán, betekinteni a kulisszák mögé. „Csodálatos a színház kívülről és belülről is” – mondta egyikük.

 A kirándulás után pedig úgy fogalmaztak: hatalmas élmény volt, hogy megnézhették, hol élt Madách Imre Alsósztregován és Csesztvén, és rengeteg új információt tudtak meg Madáchról és Az ember tragédiája keletkezéséről, ami az érettségin is hasznos lehet.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható. A cikkbe ágyazott videót itt lehet megtekinteni. 

Borítókép: Székelyföldi gyerekek találkoznak 2023. december 16-án Vidnyánszky Attila vezérigazgatóval a 6. emeleti büfében. (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.