Márquez mágikus realizmusa, magyar módra

A közelmúltban jelent meg Molnár Lajos mezőberényi kötődésű író-költő Ezt elszúrtad című novelláskötete.

Forrás: Beol.hu2023. 12. 10. 8:00
Molnár Lajos író
Molnár Lajos író Forrás: BMH/beol.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2018-ban jelent meg Molnár Lajos Arcok Csudaballáról című, kisprózákat tartalmazó kötete. Ebben a szerző a gyermekkori emlékeire és a magyar hitvilágra építkezett, amit ötvözött a Gabriel García Márqueznél megismert mágikus realizmussal.

Az Arcok Csudaballáról novelláit Márquez Száz év magánya ihlette
Az Arcok Csudaballáról novelláit Gabriel García Márquez Száz év magánya ihlette (Fotó: Napkut.hu)

– Prózát viszonylag későn, az ezredfordulón kezdtem el írni. Gabriel García Márquez Száz év magány című regénye, amit a 20-as éveim elején olvastam, nagy hatással volt rám

 – fogalmazott az író.

– Nagyon megfogott az a világ, a mágikus realizmus, és szerettem volna valami hasonlót írni, csak amíg Márquez a dél-amerikai, addig én a magyar hagyományokra, a magyar hitvilágra szerettem volna építeni. Negyvenéves korom környékén láttam neki ezeknek a novelláknak, illetve kisprózáknak a megírásához. A szerkesztőknek tetszettek az írások, amelyek megjelentek az Élet és Irodalomban, illetve a Bárka című folyóiratban is.

Most megjelent, Ezt elszúrtad című novelláskötetében is maradt az ismerős békési tájakon, melyről az alábbi cikkben olvashatnak.

 

Borítókép: Az író, Molnár Lajos (Fotó: Beol.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.