Elemér 2024. február 28.
logo

Meghalt Paul McCartney együttesének gitárosa, Denny Laine

Magyar Nemzet
2023.12.06. 11:59 2023.12.06. 12:02
Meghalt Paul McCartney együttesének gitárosa, Denny Laine

Elhunyt Denny Laine zenész, dalszerző, a Moody Blues frontembere, a Wings (Paul McCartney együttese) gitárosa. A brit muzsikus kedden, 79 éves korában halt meg Floridában.

Denny Laine, aki a hatvanas évek egyik emlékezetes slágerét, a Go Now-t énekelte, és társszerzője volt több Wings-dalnak, az elmúlt években tüdőbetegségben szenvedett. Állapota idén fordult rosszabbra, halálhírét felesége, Elizabeth Hines tette közzé – írta a The Guardian.
A McCartney házaspár mellett Laine volt az egyetlen állandó tagja a Wingsnek, és a zenekar valamennyi albumán játszott a hetvenes években. Olyan dalok társszerzője volt, mint a No Words vagy a Mull of Kintyre, amely a mai napig a legnagyobb példányszámban fogyott nem jótékonysági kislemez az Egyesült Királyságban.

Ő volt a dalszerzője a Time to Hide című számnak, amely a Wings 1976-os lemezén, a Wings at the Speed of Sound-on található, és Laine írta az Again and Again and Againt is, utóbbi az 1979-ben megjelent Back to the Egg című korongon szerepel. A Wings feloszlása után, a nyolcvanas évek elején közreműködött Paul McCartney Tug of War, valamint Pipes of Peace című szólólemezén.

„Mély szomorúsággal értesültem arról, hogy egykori zenekari társam, Denny Laine elhunyt. Számos emlékem fűződik a vele töltött időszakhoz, kezdve azzal, amikor a Beatles a Moody Blues-zal közösen turnézott. Denny az induláskor csatlakozott a Wingshez, amelynek kimagasló vokalistája és gitárosa volt. Legemlékezetesebb előadása minden bizonnyal a Go Now, egy régi Bessie Banks-dal előadása volt, amit csodálatosan énekelt” – idézte fel Paul McCartney közösségi oldalán.

Hozzáfűzte, a közösen írt dalok közül a legnagyobb sikert a Mull of Kintyre aratta, amely nagy sláger volt a hetvenes években. Kitért arra, hogy bár a Wings után elsodródtak egymástól, az elmúlt években sikerült helyreállítani barátságukat, és együtt emlékeztek a régi időkre. „Denny hatalmas tehetség volt, kiváló humorérzékkel, és mindig készen állt arra, hogy másokon segítsen. Minden rajongójának hiányozni fog, barátai nagy szeretettel fognak gondolni rá”.

Denny Laine a hetvenes évek első felétől összesen tizenkét szólóalbumot készített, az utolsó a 2008-ban megjelent The Blue Musician című anyag volt.

Borítókép: Denny Laine (Fotó: Randy Shropshire/Getty Images via AF)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.