Trópusi karácsony

Ezekben a napokban bizonyára sokan hívogatják ismerőseiket, barátaikat, hogy karácsonyi jókívánságokkal lássák el szeretteiket, ám egyre többször fordul elő, hogy a hívott fél valami tengerparti beachbárból kacag bele a készülékbe. Évek óta divat, s egyre népszerűbb trend külföldön tölteni az ünnepeket.

2023. 12. 26. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban széles körű kutatást végzett a TUI utazási iroda, hogy megállapítsa, melyek az idei karácsonyi pihenés legnépszerűbb úticéljai. Mielőtt azonban elmondanám, mire jutott a világ egyik legnagyobb utazásszervezője, hamarjában elmondom, hogy a hazai irodák is arról számolnak be: telt házzal üzemelnek a az itthoni kastélyszállók, wellnessközpontok, szállodák, panziók és vendégházak. Az embernek szinte az az érzése, azok kényszerülnek külföldre, akiknek már itthon nem jutott hely, annyian akarják otthonuktól távol, feltöltődéssel, kikapcsolódással, pihenéssel tölteni az ünnepi időszakot. 

A TUI felmérése azonban más képet mutat. A kutatásból kiderül, hogy az idén is leginkább a tengerparton töltik a karácsonyt és az újévet azok, akik nem akarják vagy nem tudják a hagyományos ünnepi szokásokat megtartani. 

A távolabbi úti célok közül a Maldív-szigetek, Zanzibár és Mexikó a legnépszerűbb, és ugyancsak az első tíz desztináció között található Punta Cana (Dominikai Köztársaság), Mauritius, Dubaj és Koh Samui (Thaiföld). A közelebbi úti célok közül a török Riviéra, pontosabban Antalya a legnépszerűbb, amelyet az egyiptomi Hurghada és a Zöld-foki szigeteken található Sal követ. 

Hogy persze a Zöld-foki szigeteket közeli vagy távoli úticélnak tekintjük, az nézőpont kérdése, mindenesetre az utazási iroda, miközben ismerteti az eredményeket, fontosnak tartja megemlíteni, Sal felé a téli szezonban Bécsből közvetlen járatok indulnak. 

Azt is megtudhatjuk az összefoglalóból, hogy egy nyolcnapos nyaralásra, pontosabban telelésre fejenként átlagosan 2445 eurót költenek a világutazók, amely majdnem négyszáz euróval több, mint az átlagos téli utak ára. Ami a szállást illeti, az vendégek több mint a fele ötcsillagos vagy annál magasabb kategóriát választ, és az utazók hetven százaléka igényel all-inclusive ellátást.

A fejenkénti nyolc-kilencszázezer forintos téli üdülés tehát nem olcsó mulatság, és arról sem szólnak a hazai beszámolók, illetve a TUI felmérése, hogy vajon az utazók miként élik meg az ünnep elmaradását, miért tartják jobb ötletnek, a strandon való napozást, mint a hazai karácsony meghitt melegét. 

Bizonyára akarnak közöttük magányos emberek, akiknek inkább kellemetlenség a szeretet ünnepe, másoknak talán hite áll távol a klasszikus karácsonytól, esetleg olyanok is vannak, akik örülnek, ha megúszhatják a sokszor csak kötelező de kevés őszinte öleléssel járó vendégjárást, és minden bizonnyal akadnak olyanok is, akik mindenféle mélyebb megfontolás nélkül egyszerűen örülnek, ha ilyen módon használhatják ki az egybefüggő szabadnapok sorát. 

Már, ha van rá elég pénzük…

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.