Bács Emese kiállításával köszönti az újévet a Bényi Galéria

A Bényi Galéria az ünnepek alatt a következő kiállítási évadot készítette elő, így januárban már a kendőzetlen őszinteségéről jól ismert alkotó, Bács Emese alkotásai kerülnek a galéria falaira és kiállítóterébe.

Forrás: Bényi Galéria2024. 01. 16. 17:00
null
SONY DSC Fotó: Picasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csendesen megfigyelek, szubjektíven képezek címet viselő kiállítás megnyitója január 18-án 18 órakor lesz. Az eseményen az alkotót és a vendégeket Fazakas Réka művészeti író és Szalai Andrea, a debreceni Bényi Galéria vezetője köszönti. 

Bényi Galéria - Utasok XV.
Bács Emese Utasok XV. című alkotása. Forrás: Bényi Galéria


„A debreceni Bényi Galéria kiállítóterében helyet kapott, Csendesen megfigyelek, szubjektíven képezek című kiállítás különös világba vezet. A Bács Emese festményein megfigyelhető urbánus terek egy része jól felismerhetően kötődik a művész választott hazájához, Budapesthez vagy szülővárosához, az erdélyi Brassóhoz. 

A városi helyszínek, látképek vagy a Marc Augé-féle, úgynevezett nem-helyek, azaz átmeneti, tömegközlekedéshez kötődő helyszínek ábrázolásánál mégis fontosabbá válnak azok a figurák, akiket ábrázol.

Az alakok mindig jellegzetes, gyakran fásult létállapotokat, korlenyomatokat tükröznek, hiszen azok nem egyéniségek, hanem jellegzetes embertípusok, akik gyakran magányosan, saját maguk teremtette virtuális világukban merülnek el. A várakozó vagy a metrón ülő alakokat Bács Emese mindig alaposan megfigyeli, ítélet nélkül szemléli, hogy belőlük egy sajátosan izgalmas, színes világot teremtsen vásznain” – fogalmazta meg gondolatait Fazakas Réka.

Az alkotó 1978-ben született Brassóban, majd itt vált a Művészeti Líceum grafika szakos hallgatójává, később a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán tanult, és lehetőséget kapott a milánói Accademia di Belle Arti Brera-n is szélesíteni perspektíváját, megtalálni témáit. Azóta számos kiállítása nyitott szerte az országban, de határokon túl, Európában is. A debreceni Bényi Galériába ez alkalommal azok a festményei érkeznek, melyek az információs társadalom kritikáit fogalmazzák meg, melyekben az urbanizált kor jellemző pillanatai ragadták meg a művész alkotóerejét. 

Bács Emese festményein bensőséges érzelmek és emlékek jelennek meg, melyeken szimbólumok sokaságát figyelhetjük meg. 

A kép szinte hallhatóvá teszik a városi lét zsúfoltságát és hangzavarát, hiszen a városi, indusztriális környezetek elevenednek meg. Az autók látványa, a metróban utazás, a mozgalmas utcaképek a folyamatos rohanást és mozgásban levést idézik meg. Ezekben a városi tájakban merül el az ember, aki mindig keresi a saját helyét, kapcsolódásait, és azokat a momentumokat, melyben örömöt lelhet. Bács Emese a festményekbe és a szobrokba hétköznapi, már enyészetre ítélt anyagdarabokat is beépít – például textíliákat, puzzle-darabokat, hálókat és gyógyszeresfóliákat is megfigyelhetünk, mikor tüzetesen górcső alá vesszük a látottakat.

A kiállítás január 19. és február 22. között ingyenesen látogatható a Bényi Galéria nyitvatartási idejében. 

 

Borítókép: Bács Emese Top Clean Yourself  című festménye (Forrás: Bényi Galéria)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.