Magyar premier, avagy mit nézzünk a moziban?

Széles műfaji skálában élvezhetjük tavasszal az új magyar filmeket: a márciusi forradalom egy napját bemutató történelmi kalandfilm, a Most vagy soha! a nemzeti ünnepünkre kerül a mozikba, de nemsokára látható lesz a vonatjegy hamisításról szóló, első egész estés animációs dokumentumfilm is. Néhányat összegyűjtöttünk a hamarosan mozikba kerülő magyar premierek közül.

2024. 01. 27. 8:00
magyar film premier
Forrás: A Most vagy soha film facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jön a Petőfi-film

Az egyik a legjobban várt magyar film a Most vagy soha!, nagyszabású történelmi film, amelyet Petőfi-filmként is szoktak emlegetni. A forgatókönyvet Kis-Szabó Márk írta Rákay Philip és Szente Vajk közreműködésével, a rendező Lóth Balázs.

magyar filmpremierek
A forradalom évfordulója előtt mutatják be a Petőfi-filmet (Forrás: Facebook)

Lenyűgöző látványvilágot ígér a történelmi kalandfilm az 1848-as forradalomról és a napról, amely megváltoztatta a magyarok életét. 

Elég komoly a lemaradásunk a tekintetben, hogy hogyan dolgozzuk fel mozgóképen a magyar történelmet. Kilencven év alatt nem csináltunk filmet az 1848. március 15-én történtekről, ez nagyon sajnálatos

– mondta Szente Vajk egy korábbi interjúban. Hozzátette: eljött egy időszak, hogy bátran beszélhetünk arról, hogy ezek a fiatalok, hogyan változtattak a történelem szekerén. 
– Minden, amit tudunk arról, amit Petőfi és társai csináltak március 15-én, az benne van a filmben – fogalmazott az alkotó.

 A történelmi hitelességet fikciós elemek egészítik ki, hiszen ettől lesz filmként izgalmas a nagyszabású mozi. A nemzeti ünnepre elkészülő alkotás főszerepében Berettyán  Nándort láthatjuk.


A Dallas Bobbyja magyar filmben

Emlékszünk még a Dallas sorozatban Bobbyt alakító sztárra, aki a gonosz olajvállalatot igazgató fivérével szemben a jóságot képviselte a világhírű televíziós sorozatban. Partick Duffy ezúttal magyar filmben kapott szerepet. A Lepattanó című sport-vígjátékot Vékes Csaba rendezi, ami Patrick Duffy mellett Scherer Péter főszereplésével lesz látható tavasszal.

Scherer egy eltökélt gombfocistát alakít, aki az Európa-bajnokságra készül, azonban egy akadály útját állja.

Anyagi okok miatt kizárják a csapatát, de kap egy második esélyt, amikor egy milliárdos, akit Duffy játszik, tévedésből százmillió forintot utal a bankszámlájukra. A csapat ennek a pénznek egy részéből újra benevez a versenybe.

magyar film premier
Patrick Duffy és Scherrer Péter a főszerepben. (Fotó: Gordon Eszter)

 

Egy karácsonyi találkozás története

Ismét magyar filmet forgat a Felhő a Gangesz felett rendezője, Dettre Gábor. A filmet százhuszonhét cég támogatta, az így összegyűjtött alig négymillió forintból kezdődik el a karácsonyi témájú történet, a főszerepben Molnár Piroskával és Vilmányi Benett-tel.  Az alkotók azt ígérik, a Csendes éj egy szívmelengető karácsonyi film lesz, és jövő karácsonyra várható. Szerzői filmről lévén szó, a forgatókönyvet is Dettre Gábor jegyzi. Az alkotás egy karácsonyi éjszaka történetét meséli el, amikor egy fiatal fiú (Vilmányi Benett) és egy idős asszony (Molnár Piroska) véletlenül találkoznak. Ez a különös találkozás a fiúnak anyát, az asszonynak gyermeket hoz az életébe.


A rendszerváltás és a hamisított vonatjegyek

A Kék Pelikán a nyolcvanas évek végének történetét dolgozza fel, a vonatjegy-hamisítások időszakát. Azt a körülbelül tíz évig tartó bűncselekmény-sorozatot, amely sajátosan magyar történetnek mondható a rendszerváltozás hajnalán. Néhány barát története, akik vonatjegyeket hamisítanak, hogy bejárhassák a kontinenst. Játékfilmben már találkoztunk ennek a trükközésnek a megjelenítésével: Török Ferenc Moszkva tér című filmjében is így jut el nyugatra a főszereplő. 

Egész estés animációs dokumentumfilmről van szó, amelyre még hazai gyártásban nem volt példa. A film tavasszal kerül a mozikba, de filmfesztiválon már tavaly bemutatkozott. 

Az elsőfilmeseket segítő inkubátor programban megvalósult filmet a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol a kritikusok által összeállított, ajánlott alkotások szekciójában mutatkozott be. A film egyik erőssége a kritikusok szerint a zene, a főcímzene a Kispál és a Borz Forradalmár című kultikus dala. 

 

Az alkotókat rabul ejti az elnyomott vidék 

Tehetséges színészgárdával jön februárban a Nyersanyag című magyar film, Boross Martin rendező munkája.

magyar filmek
A rendező a helyi visszaélésekről kezd forgatni (Fotó: filmtett.ro)

A főbb szerepekben Mészáros Blanka, Dér Zsolt, Pál András lesznek láthatók mások mellett. A történet szerint filmes csapat érkezik egy távoli faluba, hogy művészei szakkört tartsanak a helyi fiataloknak. Időközben a település hatalmi viszonyaira terelődik a művészek fókusza: a hatalmával visszaélő polgármesterre, és a helyi állapotokkal kezdenek foglalkozni. A történet szerinti rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat a helyi viszonyokról.

Borítókép: Most vagy soha! című film jelenete (Forrás: A film Facebook-oldala) 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.