A Somló-hegy kincseiből nyílt régészeti kiállítás

A Magyar Nemzeti Múzeum Kupolatermében kedden nyílt időszaki kiállítás a Nemzeti Régészeti Intézet Somló-hegyen zajló, legújabb régészeti kutatásainak eredményein és a magyar régészet hőskorából származó felfedezéseken keresztül mutatja be a Somló-hegy késő bronzkori és kora vaskori világát, a hegyet uraló harcosok szokásait és a két korszak fémműves mestereinek legszebb alkotásait.

Forrás: MTI2024. 01. 31. 10:00
Somlyó-hegy
A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magányos hegy kincsei – Évezredes történetek a Somló-hegyen című tárlat megnyitóján Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója a köszöntőjében kiemelte, hogy a látogatóknak láthatóvá válnak azok a szokások, amelyek a késő bronzkorban és a vaskorban a Somló-hegyet benépesítő harcosok világát jellemezték.

Somló-hegy
A Somló-hegy kincsei a kiállításon. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Somló-hegy kincsei

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a megnyitó beszédében rámutatott, hogy mi, magyarok 

a kiállításon láthatjuk, és büszkék lehetünk arra, hogy évezredekkel ezelőtt milyen tudás, milyen tehetség jelent már meg ebben a térségben és milyen civilizáció virágzott.

Soós Bencével, a kiállítás egyik kurátorával készült riportot is megnézhette a közönség, amelyből többek között kiderült, hogy a Somló-hegy a régészet hőskorában hatalmas nemzetközi figyelmet kapott lelőhely volt. A MNM Nemzeti Régészeti Intézet kutatási projektjének köszönhetően a két kurátor, Soós Bence és Tarbay János Gábor régész folytatja a megkezdett munkát.

Az építészetet mint társművészetet is felvonultató kiállítás március 28-ig látogatható.

 

Borítókép: A Somló-hegyen zajló, legújabb régészeti kutatások eredményei (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.