A magyar kultúra hete a Nemzeti Múzeumban

Új kiállítások, új programok indulnak a magyar kultúra napjának hetén, és egy új ismeretterjesztő, könnyed hangvételű videósorozat is kezdődik a múzeum közösségi oldalain.

Forrás: MNM2024. 01. 22. 12:30
_BAR8410
20220426 Budapest Magyar Nemzeti Múzeum fotó: Baranyai Attila (BA) City Magazin/Hírnyolc Fotó: BARANYAI ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bérczes Zsigmond, a Nemzeti Múzeum kreatív igazgatója kiemelte: fontos, hogy a nemzet múzeumaként az értékőrzés területén túl részt vegyenek a közösségformálásban, a társadalmi felelősségvállalás területén is aktívan jelen legyenek, és minden korosztálynak olyan élmény nyújtsanak, amit egy életre magukkal vihetnek, és amelyért többször is visszatérhetnek a Nemzeti Múzeumba.

Magyar Nemzeti Múzeum
A Pollack 250 című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kreatív igazgató hangsúlyozta: az érdeklődés felkeltése, a tárlatok szemléletének folyamatos megújítása, a kor és a közönség igényeihez igazítása ugyanolyan fontos, mint a gyűjtemény felügyelete, megőrzése és bővítése. A múzeum decemberben csatlakozott több jótékonysági akcióhoz, és talán még egy kiállítás megvalósulását sem kísérte olyan közösségi és társadalmi összefogás, mint a nagy sikerű Magyar menyasszony kiállítást, amelynek az anyaga a múzeumi szakma, kutatók, hivatásos gyűjtők és magánemberek összefogásából, felajánlásaiból állt össze. 
Ezt az utat folytatva alakulnak a múzeum programjainak és kommunikációs tevékenységének kreatív irányai a következő hetekben – mondta.

– Van bennünk valami közös címmel sorozatot indítunk a Magyar Nemzeti Múzeum közösségi csatornáin.

A célunk, hogy minél egyszerűbb módon elérhetővé tegyük azt az ismeret- és tudásanyagot, amit a múzeum a magyarok közös múltjáról őriz, és bemutassuk azokat a múltbeli ereklyéket, különleges tárgyakat, amelyek a köz tulajdonai. Újdonságként a múzeum olyan gyűjteményeibe is betekinthetnek majd, amelyek a nyilvánosság számára nem elérhetők, olyan exkluzív tárgyakat láthatnak, amelyek speciális tárolást, védelmet igényelnek, sok-sok kulisszatitkot árulunk  el. A sorozatban az intézmény művészettörténészei, történészei, régészei, restaurátorai mutatják be, melyek azok az őrzött kincsek, érdekes történetek, amikre mindannyian büszkék lehetünk, amikből tanulhatunk. Tavaly indítottuk el hazai múzeumként az elsők között a TikTok-csatornánkat, és bízunk benne, sokan fogják követni, milyen kincseink vannak, honnan indultunk magyarokként és hova tartunk, és mi mindent őrzünk, amiről nagyon kevesen hallhattak eddig –  ismertette Bérczes Zsigmond.

Új programként a jeles napok alkalmából zenés tárlatvezetések indulnak, az első rögtön a magyar kultúra napjának hetében Lenyűgöző zeneszerzők címmel lesz szombaton, a Nemzeti Múzeum és ikonikus magyar zeneszerzők kapcsolatáról mesél majd, és meglepetéskoncert is lesz.

Kedden nyílik az Altamira – A művészet kezdete című kiállítás, amely a legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira falfestményeit mutatja be. A barlangrajzok fényképei eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé, és bemutatjuk a barlang megtalálásának körülményeit és magát a felfedezőt. A látogatók megtekinthetik a híres bölényeket, de a barlangi művészek kéznyomait is.
Folytatódik az élő múzeum programsorozat, ami interaktivitásával, időutazásával egyre nagyobb és korosztályban egyre szélesebb közönséget ragad magával. Februárban már indulnak a Magyar menyasszony kísérőprogramjai, többek között nagyon fontos, a nőket érintő társadalmi kérdéseket is körüljárnak kiváló előadók közreműködésével.
– A következő hónapokban olyan témákat dolgozunk fel és mutatunk meg, amikkel mindenki tud azonosulni, amikben mindenki talál kapcsolódási pontot – hangsúlyozta Bérczes Zsigmond.

 

Borítókép: A Magyar Nemzeti Múzeum (Fotó: City Magazin/Hírnyolc/Baranyai Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.