A bronzkori harcosok világa

Megjelent Tarbay János Gábor legújabb, A bronzkori kard útja című könyve. A számos gyönyörű fotóval illusztrált kiadvány a Magyar Nemzeti Múzeum Tárgyak, korok, emberek sorozatának legfrissebb darabja.

2023. 12. 04. 10:00
A Magyar Nemzeti Múzeum új, Magyar Menyasszony tárlatát felvezető kerítéskiállítás év végéig tekinthető meg.
A Magyar Nemzeti Múzeum új, Magyar Menyasszony tárlatát felvezető kerítéskiállítás év végéig tekinthető meg. Forrás: MNM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kimondottan a nagyközönségnek szóló könyvsorozat kötetei a klasszikus ismeretterjesztés szándékával, újszerű és friss megközelítéssel, ugyanakkor a legújabb tudományos eredmények alapján mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeum egy-egy jellegzetes tárgyát vagy tárgycsoportját, és azokból kiindulva mesélnek egy-egy korszakról és jelenségről – jelen esetben a bronzkori harcosok világáról.

A Magyar Nemzeti Múzeum új kötete a bronzkori harcosok világába kalauzol
A Magyar Nemzeti Múzeum új kötete a bronzkori harcosok világába kalauzol. Fotó: MNM


 

Az 1880-ban talált, tizennégy késő bronzkori kardot tartalmazó podheringi leletegyüttes a Kárpát-medence egyik legjelentősebb karddepója, azaz rituális céllal egyidejűleg a földbe helyezett fegyverek csoportja.

A szerző részletesen bemutatja a kimagasló technikai tudással elkészített kardokat: anyagukat, típusaikat és díszítésüket. 

Kötete azonban sokkal többet nyújt egy leletegyüttes ismertetésénél:

mesél a bronzkori kard mint fegyvertípus kialakulásáról, készítéstechnológiájáról és használatáról, és számot ad a bronzkori kardokhoz kötődő, mára már homályba veszett temetkezési és áldozati rítusokról. 

Az olvasó előtt megelevenedik az olykor meglehetősen kegyetlen bronzkori csaták és ostromok világa és a korabeli harcosok élete, akik háromezer évvel ezelőtt e kardokat titokzatos okból a földbe rejtették.

 

Borítókép: A Magyar Nemzeti Múzeum új, Magyar menyasszony tárlatát felvezető kerítéskiállítás év végéig tekinthető meg (Forrás: MNM)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.