Ismét a televízióban Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült film

Az Oscar-díjas Helen Mirren főszereplésével készült Szabó István-filmet tűzi műsorára az M5 kulturális csatorna, amely Szabó Magda részben önéletrajzi ihletésű Az ajtó című regényéből készült. Az azonos című filmet csütörtökön 21.10-től adják a csatornán, írja a Híradó.hu.

Forrás: hirado.hu2024. 01. 10. 7:00
Az ajtó
Fotó: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Magda Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, költő 1987-ben írta meg Az ajtó című regényét, amelyet megjelenése óta közel 40 nyelvre fordítottak le. A két, szigorú elvek szerint élő asszony portréját megrajzoló magyar–német alkotás a házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép ábrázolása.

ajtó
Az ajtó című mű írója, Szabó Magda szobra. Forrás: Facebook

Az ajtó című mű története

A történet szerint Magda, az írónő bejárónőt keres. Megismeri Emerence-t, a meglehetősen öntörvényű, nyers asszonyt, aki házvezetőnőnek áll hozzá. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás és közöny helyét lassanként átveszi az elfogadás és a bizalom, 

Emerence pedig nemcsak otthona, hanem lelke ajtaját is megnyitja Magda előtt.

Feltárja, konkrétan mit őriz otthonában a zárt ajtó mögött, ugyanakkor egy magára maradt nő tragikus, fordulatos sorsa is felsejlik. 

Az ajtó jelképezi a ki- és bezártságot, és allegóriája is a két főhős egyszer odaadó, máskor szinte gyűlölködő kapcsolatát jellemző kettősségnek.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas rendező, Szabó István forgatott filmet a regényből, amelyet 2012-ben mutattak be először. A házvezetőnő szerepében az Oscar-díjas Helen Mirren látható, az írónőt Martina Gedeck színésznő alakítja.

Borítókép: Szabó Magda munka közben (Forrás: Facebook)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.