Áprilisig még bárki megnézheti, milyen volt Budapest első aranykora

Meghosszabbította időutazással felérő tárlatának nyitvatartását a Nemzeti Galéria.

Forrás: MTI2024. 02. 14. 15:00
Nemzeti Galéria
A Nemzeti Galéria Budapest első aranykorát bemutató tárlatát április 7-ig nézhetjük meg. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A századfordulós fővárost megidéző Budapest – Az első aranykor című tárlat április 7-ig meghosszabbítva látható a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A fotókiállítás tavaly novemberben Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt meg. A több mint száz művet felvonultató, a Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett tárlat a fővárosnak azt az időszakát jeleníti meg, amikor Budapest a XIX. és XX. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként igazi virágkorát élte – közölte szerdán a galéria.

Nemzeti Galéria fotókiállítás
A Nemzeti Galéria kiállítása felér egy időutazással (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Mint felidézik, 

a Fortepan a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant: a kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be egy válogatást.

Először láthatja a közönség az 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeket, amelyek a századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják, számtalan ikonikus épülettel: a képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest – áll a közleményben.

Borítókép: A Nemzeti Galéria Budapest első aranykorát bemutató tárlatát április 7-ig nézhetjük meg (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.