Hagyományok Háza: Brazíliából érkezett időszaki tárlat nyílt

Még egy hete sincs, hogy több száz érdeklődő jelenlétében a Hagyományok Háza megnyitotta a Szecesszió, art deco, népművészet című kiállítás kapuit, máris új, szintén női alkotókat felsorakoztató tárlat nyílt meg tegnap a budapesti brazil nagykövetség jóvoltából.

Forrás: Hagyományok Háza2024. 02. 07. 19:00
The Hungarian Heritage House in the building of the Budai Vigado, Budapest. Photo: Laszlo Roka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy érdeklődés kísérte február 6-án a Társadalmi vállalkozások – helyi identitás és tudás című kiállítás megnyitóját a Hagyományok Házában. A jeles eseményt – a szép számú érdeklődő mellett – mintegy harminc ország nagykövete tisztelte meg jelenlétével. Brazília, a világ hatodik legnépesebb országa nagyon sokat tesz a szociális feszültségek feloldásáért, s számos népjóléti programmal segíti a társadalom elmaradott rétegeinek felemelkedését. A kiállítás mintapéldája annak a fajta kulturális alapú gazdaságfejlesztésnek, amely példaértékű társadalmi felelősségvállalásról tesz tanúbizonyságot. 

A Hagyományok Háza új időszaki tárlata március 6-áig látható
A Hagyományok Háza új időszaki tárlata március 6-áig látható. Forrás: Hagyományokháza.hu


A kiállításon bemutatott projektek sikeres példái a helyi kultúra megbecsülésének, a jövedelemteremtésnek, a társadalmi befogadásnak és a nők szerepvállalásának. 

A művészek helyi lakosok, akik bemutathatják, értékesíthetik termékeiket nagyobb múzeumokban és nemzetközi kiállításokon.

Ezzel teremtenek új lehetőségeket, a nehezebb mezőgazdasági időszakokban pedig jövedelmet az alkotók számára, növelve ezáltal a munkában részt vevő nők önbecsülését is. 

A rendezők a társadalmi vállalkozói szellem kategóriáinak megfelelően tizenkét szekcióra osztották a tárlatot.

Ezek között megjelennek az ország keleti részében fekvő Jequitinhonha-völgy hímzőművészei, többük témája a magyar naiv művészek alkotásaival vethető össze. A falusi csipkeverők álarcai a mi mohácsi busóinkat idézik, amelyeket ugyanúgy ünnepekkor öltenek fel a szereplők. Minden darabhoz külön történet kapcsolódik.
A tocoiós-i szövők 1985 óta dolgoznak együtt, termékeik mindegyike kis mestermunka. Megtekinthetők az egykori őslakosok fonott vázái, s természetesen a napi használati eszközök, máshol a természet szeretete jelenik meg: színes textilpapagájok köröznek a fonott kosarak felett. 

A kiállítás egyik legérdekesebb része a hagyományos motívumok és anyagok megjelenése korunk divatjában.

Természetes anyagokból készült nyakláncok, fülbevalók, ruhakiegészítők sorakoznak a vitrinben, gazdag fotóösszeállítás mutatja be a tradicionális tárgyak szerepét mai életünkben. 

A bemutató március 6-áig várja az érdeklődőket, és ingyenesen tekinthető meg a Hagyományok Háza Halmos–Karsai termében.

 

 

Borítókép: A Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó (Fotó:Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.