John Sadovy 1956-os fotói online kiállításon is láthatók

Új, online kiállításként is elérhetőek John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból. Az MNM és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésben a fotós két lányával, Liza Jane Sadovyval és Yvonne Sadovy de Mitchesonnal, másolati fényképkiállításon mutatott be válogatást John Sadovy 1956-ban készített felvételeiből tavaly október 21. és december 10. között a múzeum Kupolatermében.

Forrás: MTI2024. 02. 20. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabadságharcosok között – John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című, nyolcvanöt történelmi felvételt bemutató időszaki kiállításhoz elkészült egy online tárlat, amelyet Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ munkatársai állítottak össze.

A különleges fotók sok leírással és információval együtt a Nemzeti Múzeum honlapján a virtuális kiállítások között, a MuseuMap Galleryn pedig a Kiállítások menüpontban, az online kiállítások oldalon láthatók magyar és angol nyelven.

John Sadovy (1925–2010), a Life című amerikai képes hetilap számára tudósító, cseh származású fotóriporter 1956. október 29. és november 1. között volt szemtanúja és krónikása az október 23-án kitört magyarországi forradalom eseményeinek.

A Life című amerikai képes hetilap megbízásából 1956-ban Magyarországra érkezett cseh származású fotóriporter négy napig, október 29. és november 1. között élte át és fényképezte a forradalom és szabadságharc eseményeit.

A fényképész világhírűvé vált képei mellett több olyan, Magyarországon korábban be nem mutatott felvétel látható az online kiállításban is, amely bepillantást enged a szabadságharcosok tűzszünet alatti életébe, valamint egy ausztriai menekülttáborban várakozó magyarok világába.

Borítókép: Az egyik fénykép az 1956-os magyar forradalom napjaiból (Fotó: John Sadovy)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.