Kapcsolatban a halállal

Évtizedek óta hirdetnek újabb és újabb tabudöntögetést mindenféle önjelölt élcsapatok, de többnyire csak halovány kísérlet lesz a nagy nekiveselkedésből, sőt, ma már a korábban volt botrány is csak amolyan szemöldökfelhúzássá szelídült. Ráadásul van ezzel a tabutémával egy komolyabb probléma is: némelyik megdöntendő tabu nem is tabu. Csak talán nehéz beszélni róla.

2024. 02. 29. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez alkalommal a 2B Galéria vállalkozott arra, hogy szemébe néz a halálnak. 

Veszteségeink számosak. Nem beszélünk róla, esetleg közhelyes mondatokat fűzünk a szomorú eseményekhez. Valójában nem tudunk vele mit kezdeni. A gyomrunkban marad, és zavartan kívánunk részvétet. Kísérletet teszünk arra, hogy legalább enyhítsük a kényszeredett csendet. Csoportos kiállításról lévén szó, osztozhatunk a fájdalmon, akár felül is emelkedhetünk rajta

– írja A halállal kapcsolatban címen meghirdetett kiállítás megnyitójára invitáló levélben Roskó Gábor, a tárlat kurátora. 

A kiállítás egyik szegmense a 2B Galériában. Forrás: Facebook 

A nagyszabású csoportos kiállításon megjelennek idősebb és fiatalabb alkotók, befutott és pályakezdő művészek. 

Ágoston Lóránt, Detvay Jenő, Duliskovich Bazil, Karina Horitz, Korányi Barna, Láng Orsolya, Malya Attila, Orosz Fanni, Patócs Peti, Roskó Bea, Szalay Ignác, Szikszai Károly, Várnai Gyula munkái láthatók a falakon.

A halállal kapcsolatban cím kiállítás egy részlete. Forrás: Facebook 

Témafelvetésükben is sokfélék a művek: van, aki az elmúlást, a mulandóságot állította középpontba, van, aki a halálfélelmet, van, aki a gyászt. Akad, aki humorral közelít a témához, van, aki megrendüléssel, mások romantikus komorsággal. Egyesek fotómontázst hoztak, mások mintha képregénykockákat rajzoltak volna; van itt nagyszabású festmény, apró fénykép, térbeli installáció, furcsa szoborvázlat, minden, amit a művészi kreativitás meg tud alkotni. 

A halállal kapcsolatban címen meghirdetett kiállítás néhány műtárgya. Forrás: Facebook 

Kicsit olyan a kiállítás, mint egy rendkívüli temetői séta valami igényes, művészek által tervezett sírkertben, csak itt a monumentumok nem a térben követik egymást, hanem a síkban, s nem bronzból és kőből készültek, hanem mindabból, amit az alkotók bátrak voltak birtokba venni.

Hogy ledőlnek-e bármiféle tabuk, azt nem tudom, nem hiszem. A temetők sem döntenek tabukat. De azért érdemes megnézni a 2B galéria halálértelmező vállalkozását. Találunk majd pár meghökkentő, elgondolkodtató, és talán egy-két létformáló alkotást is. 

A kiállítás március 22-ig lesz nyitva.

Borítókép: A kiállítás megnyitója (Forrás: Facebook) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.