A Ruben Brandt alkotójának új filmjében az időutazásé lesz a főszerep + videó

Mesterien játszik az idővel és a művészettel Milorad Krstic.

Forrás: kultura.hu2024. 02. 29. 17:00
Ruben Brandt
Ruben Brandt Forrás: NFI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb magyar animációs filmje, a Ruben Brandt megálmodója a szerb származású, de 1990 óta Budapesten élő Milorad Krstic. Az egyedi látványvilágú, műkincsrablásról szóló történet után új filmen dolgozik a művész: ezúttal a Mumussal (MouMousch) a középpontban. A világ elpusztításán dolgozó gonosztevővel egy magyar testvérpár száll szembe, akik egy időgép segítségével, nagybátyjuk társaságában utaznak téren és időn át. 

Mumus
A Mumus plakátja. Forrás: Ceeanimation.eu

A filmben a történelem az emberi alkotásokon keresztül is megelevenedik az őskori barlangrajzoktól a közelmúltig. Az időhöz és a művészethez való sajátos viszony nagyon jellemző Milorad Krsticre: mint a Magyar Kultúra magazin cikkéből kiderül, a tudatalattiban őrzött múltbéli képek már a Ruben Brandt, a gyűjtő című filmben is fontos szerepet kaptak. 

Mennyi abszurditás van amögött, ahogyan ma gondolkodunk a világról! – mondta a lapnak Krstic. – Mennyire más XX. századot írnak le a történelemkönyvek, amelyek csak politikusokkal, csatákkal, háborúkkal foglalkoznak. Holott a film, a könyv, a zene, a színház, a popkultúra is ugyanúgy meghatározza azt, hogyan alakul az emberi történelem. Freud Álomfejtése csak egy könyv 1900-ból, mégsem állíthatjuk, hogy amit összefoglalt a tudatalatti működéséről, ne lett volna óriási hatással a következő száz évre

 – fejtette ki a művész.

A 2018-as Ruben Brandt film képi világa egyébként még korábbról ered, a Horváth Csaba vezette Forte Társulat egy évtizeddel ezelőtt vitte színre a Műcsarnokban a Ruben Brandt – Egy műgyűjtő csoportos portréja című előadást, amelyet Krstic írt, és a díszletet is ő tervezte. A közönség már ekkor megismerkedhetett a későbbi, világszerte számos díjat elnyert animációs film alakjaival és történetfoszlányaival.  

Borítókép: A Ruben Brandt egyedi látványvilága azonnal felismerhető (Forrás: NFI) 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.