Így lett a Pokolgép helyett az Első Emelet énekese Kiki

Sokan nem tudják, hogy kicsin múlt, hogy Patkó Béla „Kiki” nem a rockzenekar énekeseként vált közismertté. Kiki a Petőfi TV Magas és mély című műsorában árulta el, miért döntött így.

Forrás: Médiaklikk.hu2024. 02. 14. 18:00
20200903_raktarkoncert_emelet_SULY_ripost_24
20200903. Raktárkoncert, Emelet. Fotó: Sulyok László / Ripost. Fotó: Sulyok László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Első Emelet együttes énekese a műsorban idézte fel, hogy az épp alakuló rockzenekartól keresték meg először, hogy legyen az énekesük.

EP2I8901
Patkó Béla „Kiki”, az Első Emelet énekese 2020. február 27-én, Budapesten Fotó: Teknős Miklós 

A ’80-as években még vállig érő hajam volt, sok rockzenét hallgattam. Ekkor talált rám valamilyen úton-módon Kukovecz Gábor, aki abban az időszakban alapította meg a Pokolgépet. Felkért, hogy legyek az énekesük. Bár szerettem a rockot, akkor már tudtam, hogy más műfajban szeretnék alkotni, így nemet mondtam

– elevenítette fel az akkori eseményeket a zenés portréműsorban Kiki. 

1982 augusztusában alakult meg a korszak legnépszerűbb könnyűzenei csapata, az Első Emelet amely Magyarországon korszakalkotó stílusú volt. Első dalaik az akkor divatos német új hullám és a punk stílusjegyeit hordozták magukon, ami meg is hozta a hazai sikert. Amikor megjelent az első kislemezük, az énekesük, Cseh György kivált a zenekarból. Kiki akkor az Óceán együttesben énekelt, de amikor megkeresték, kapva kapott az alkalmon, az álma vált valóra azzal, hogy az új hullámot képviselő Első Emelet tagjává választották. Mint a műsorban elmondta, akkor úgy érezte, hogy a helyére került.

A Magas és mély című műsorban az énekes élete nehéz korszakáról is beszélt, amikor daganatos betegséget állapítottak meg nála az orvosok. A gyomrát megtámadó rákot azonban a kemoterápiás kezelésnek és akaraterejének köszönhetően sikerült legyőznie.

– Dolgoztam és sportoltam a kezelések alatt, de volt olyan időszak, amikor jártányi erőm sem volt és négykézláb közlekedtem a lakásban. A feleségem és a lányom tudta, hogy nagy baj van, de sosem mutatták ki felém. Utólag mondták el, hogy sokat sírtak emiatt – idézte fel a nehéz korszakot Patkó Béla „Kiki”.

A vele készült interjú a Médiaklikk oldalán nézhető meg újra, ahol hatvan napig elérhetők a korábbi adások is. A Magas és Mély – péntek esténként 20.40-től az M2 Petőfi TV-n látható, ismétlés szombaton 20.10-kor és szerdán 23.05-kor.
 

Borítókép: Patkó Béla „Kiki” az Első Emelet együttes raktárkoncertjén 2020. szeptember 3-án, Budapesten (Forrás: Ripost/Sulyok László) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.