Rangos díjak a Cziffra-fesztiválon

Február 10-én a Zeneakadémia nagytermében ünnepi eseménnyel vette kezdetét az idei – szám szerint kilencedik – Cziffra György-fesztivál. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, az esemény művészeti vezetője kezdeményezésére a Cziffra-fesztivál több rangos díjat alapított, amelyek közül három kategóriát a nyitóeseményen adtak át három korcsoportban.

2024. 02. 11. 21:00
Cziffra-fesztivál
Borítókép: A KvintEsszencia Talentum díjat megosztva kapta Balogh Ádám és Balogh Máté, akik 2020. szeptembere óta tanulnak zongorázni Székesfehérváron. Forrás: Facebook/Cziffra György-fesztivál Forrás: Facebook/Cziffra György-fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cziffra-fesztivál díjait 2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították, melyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják. A nemes gondolat elkötelezett támogatókra talált. Áder János korábbi köztársasági elnök támogatása nyomán valósulhat meg az életműdíj és a Tehetség-díj. A XIII. kerületi önkormányzat a Kreatív Művész és az Ifjú Tehetség díjakat, Miklósa Erika pedig a KvintEsszencia Talentum Díjat támogatja. 

Lugosi Dániel Ali
Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok tehetségkutató verseny első szériájának és a V4-versenynek az abszolút győztese, 2023-ban Junior Prima Díjjal kitüntetett klarinétművész. Forrás: Facebook/Cziffra György-fesztivál

A Cziffra György-fesztivál Kreatív Művész díja azon művészeknek ítélhető oda 32 éves korig, akik a klasszikus zenei elköteleződés mellett kreatív és műfaji sokszínűségre nyitott személyiséggel, egyedi stílussal és Cziffra György szellemiségéhez közel álló zenei filozófiával gazdagítják az egyetemes zenekultúrát.  Idén a díjat Rozsonits Ildikó Concorde-díjas, Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség-ösztöndíjas, Talentum Hungaricum-ösztöndíjas és Junior Prima díjas zongoraművész, illetve Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok tehetségkutató verseny első szériájának és a V4 versenynek abszolút győztese, 2023-ban Junior Prima Díjjal kitüntetett klarinétművész kapta. 
Az Ifjú Tehetség díj a 18 év alatti fiatal művészeket ismeri el, akik pályájuk legígéretesebb zeneművészei. Az idei kitüntetett Hamar Luca Valentina, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium szolfézs és oboa szakos 9. osztályos tanulója. 

A KvintEsszencia Talentum díjat idén először adták át, Miklósa Erika alapításával és támogatásával. A díj azon fiatalokat ismeri el 14 éves korig, akik ugyan még a pályájuk elején állnak, de már rendkívüli eredményt értek el. Az idei első díjat megosztva kapta Balogh Ádám és Balogh Máté, akik 2020 szeptembere óta tanulnak zongorázni Székesfehérváron.

A zsűri tagjai voltak: Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend kitüntetés birtokosa, Kossuth-díjas operaénekes, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György-fesztivál művészeti vezetője, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, érdemes művész, a Cziffra György-fesztivál életműdíjasa, Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója.

A fesztivál egészen február 25-ig számos kiemelt programmal várja az érdeklődőket Budapest több helyszínén.  

 

Borítókép: A KvintEsszencia Talentum díjat megosztva kapta Balogh Ádám és Balogh Máté, akik 2020. szeptembere óta tanulnak zongorázni Székesfehérváron Németh Pálné tanárnőnél (Forrás: Facebook/Cziffra György-fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.