Hetvenéves a tárlat

Az Alföldi Galériában az idén hetvenéves Vásárhelyi őszi tárlat hagyományát és évtizedeken átívelő frissességét bemutató kiállítás nyílik márciusban a Tornyai János Múzeum szervezésében.

Forrás: MTI2024. 02. 22. 18:00
TJ_DSC6701
20231008 Hódmezővásárhely 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat az Alföldi Galériában Fotó: Török János TJ Délmagyarország Fotó: Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hetven címet viselő kiállításon több mint száz művet láthat majd a közönség Nagy Imre művészettörténész válogatásában a Tornyai-múzeum képzőművészeti gyűjteményéből. A június végéig látogatható tárlat 1954-től napjainkig mutatja be a valamennyi képzőművészeti ág alkotásait felvonultató seregszemle magas szakmai színvonalát és folyamatosan megújuló hagyományait.

TJ__DSC7124
A 69. Vásárhelyi őszi tárlat egy részlete az Alföldi Galériában. Forrás: Délmagyarország/Török János

A Vásárhelyi őszi tárlat kezdeményezője Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festőművész, valamint Szabó Iván szobrászművész volt. Mivel egyedi kiállítást akartak rendezni, olyan művészeket hívtak meg az első tárlatra, akik valamilyen módon kötődtek Hódmezővásárhely városához. Az első őszi tárlat 1954. október 8-án nyílt meg a Tornyai János Múzeumban

A Vásárhelyi őszi tárlatot hét évtizede (a pandémia időszakát kivéve) minden esztendőben megrendezték, mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált. 

Anyagaiból több alkalommal rendeztek összegző, retrospektív kiállítást. 1964-ben és 1974-ben a Magyar Nemzeti Galéria, a huszonöt éves jubileum alkalmából pedig a Műcsarnok adott helyet a válogatott kiállítási anyagnak. 2003-ban, az 50. őszi tárlat alkalmából 50 művész 100 mű címmel a Tornyai-plakettesek alkotásaiból láthatott kiállítást a közönség az Alföldi Galériában. 2013-ban, a 60. Vásárhelyi őszi tárlattal egy időben nyílt meg az Alföldi Galéria megújult és újragondolt állandó kiállítása Alföld művészete címmel, amely átfogó képet ad a XIX–XX. század klasszikus alkotásaitól a jelen művészeti törekvéseikig. 
 

Borítókép: A 69. Vásárhelyi őszi tárlat egy részlete a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában 2023. október 8-án (Forrás: Délmagyarország/Török János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.