Kórusban énekelnek, ha Debrecenbe mennek

Megújult formában, 29. alkalommal rendezik meg idén augusztus 1–4. között a Bartók Béla nemzetközi kórusversenyt Debrecenben: a főszervező Kodály Filharmónia Debrecen szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales. A rangos megmérettetésre április 15-ig várják a jelentkezéseket a verseny hivatalos oldalán.

Forrás: MTI2024. 03. 02. 11:00
A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny célja, hogy összehozza a kórusokat a világ minden tájáról.
A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny célja, hogy összehozza a kórusokat a világ minden tájáról. Forrás: bbcc.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1961-ben alapított Bartók Béla nemzetközi kórusverseny (BBCC) a világ egyik legrangosabb zenei versenye, amelynek célja a kortárs, a cappella kórusművek magas színvonalú bemutatása. A pandémia után megújult formában jelentkező versenyen idén két kategóriában és három-három alkategóriában indulhatnak az énekkarok.

A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny célja, hogy összehozza a kórusokat a világ minden tájáról.
A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny célja, hogy összehozza a kórusokat a világ minden tájáról (Fotó: Bbcc.hu)


Kocsis-Holper Zoltán, a kórusverseny művészeti bizottságának elnöke kiemelte: leginkább olyan alkalmat szeretnének teremteni, ahol ország-világ énekesei egy nagy, a kóruséneklést szerető és azt magas szinten művelő közösségként jól érzik magukat, miközben megmutathatják és versenyhelyzetben meg is mérethetik tudásukat.

A kortárs kóruszene ünnepe ez, ahol a magas szakmai színvonal mellett fontos, hogy egymás zenekultúrájának megismerésével szakmai kapcsolatok épülhessenek. Ebben kiemelkedő szerephez jutnak a velünk élő kiváló magyar zeneszerzők és alkotásaik

– fogalmazott a művészeti vezető.
Hozzátette: az eredeti, a világon egyedülálló tartalom megmarad, miközben lehetőséget kívánnak adni olyan kórusoknak is, amelyek egyelőre csak ismerkedni, tapasztalatokat szerezni szeretnének a versennyel.

Idén – a korábbi évektől eltérően – két kategóriában várják a kórusokat, azon belül pedig gyermek- és ifjúsági, valamint egyházzene és szabadon választott alkategóriákban mérhetik össze tudásukat a jelentkezők.

Az A kategóriában indulóknak egy-egy kötelező művet is meg kell szólaltatniuk, míg a B kategóriában a kiírásnak megfelelő, szabadon választott kortárs műsorral lehet nevezni.
A nagydíjas versenyre a zsűri az A kategória versenyzői közül delegálja a legjobbakat.
Somogyi-Tóth Dániel karmester, Debrecen főzeneigazgatója, a főszervező Kodály Filharmónia igazgatója azt mondta, „a 2022-ben újonnan elindított Kodály Zoltán nemzetközi zenei verseny sikere után idén a több mint hatvanéves Bartók Béla nemzetközi kórusverseny is megújul, nemcsak felépítését, de arculati elemeit tekintve is”. Hozzátette: a verseny amellett, hogy komoly, évtizedes hagyományú megmérettetés presztízsét gondolja újra, kifejezi Debrecen elkötelezettségét a minőség, a kulturális innováció és a fiatal muzsikustehetségek folyamatos támogatása iránt.

A 2024-es Bartók Béla nemzetközi kórusverseny valamennyi fordulója nyilvános, a rendezvénynek Debrecen több helyszíne ad otthont, emellett városszerte kísérőprogramok színesítik majd az eseményt.

 Az idei verseny nagydíjas kórusa ismét meghívást kap a Kórusmuzsika Európa nagydíja (European Grand Prix for Choral Singing) megmérettetésre, amelyet Arezzo, Debrecen, Jurmala, Maribor, Tolosa, Tours és Várna rendez, évente változó helyszínen.

 

Borítókép: A Bartók Béla nemzetközi kórusversenynek Debrecen ad otthont (Fotó: Bbcc.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.