Fény derült a Beatles titkára

Paul McCartney 24 évesen írta meg a The Beatles egyik leghíresebb dalát, a Yesterdayt, amely azóta a világ legtöbbet feldolgozott popszáma lett.

2024. 03. 03. 6:58
Paul McCartney Yesterday
Paul McCartney Yesterday Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A több mint fél évszázados dal, a Yesterday régóta foglalkoztatja a popkultúra szerelmeseit, így annak történetéről is számos magyarázat született. Paul McCartney azonban a napokban arról beszélt, hogy nem egyszerűen egy szerelmi csalódás ihlette a dal szövegét.

Paul McCartney The Beatles
Paul McCartney, a Beatles egykori dalszerzője és énekese 2010-ben a Fehér házban.  Forrás: Wikipédia

 

Yesterday, a megálmodott dallam

Hihetetlen, de Paul McCartney álmában hallotta elsőnek a Yesterday dallamát. 

Sietősen leült az zongora mellé és lejátszotta azt, nehogy elfelejtse – emlékezett vissza a legendás zenész.

Az álmában hallott dalnak azonban a szerző túl nagy tulajdonságot nem tulajdonított, mivel úgy vélte, hogy azt már máshol hallotta és az másnak az alkotása. Paul McCartney biztos volt benne, hogy valahol már hallotta a dallamot, ugyanis akkoriban szenvedélyesen megvettek és meghallgattak minden lemezt, ami csak a kezük ügyébe került. 

A fiatal zenész szerzeményével elkezdte járni a kiadókat és arról kérdezősködött, hogy ismerik-e ezt a dallamot.

Mivel senkinek sem tűnt ismerősnek, úgy döntött, hogy elkezd foglalkozni a dallal, ír hozzá szöveget.

 

 

A Beatles-dalszöveg

A Yesterday szóra hamar rálelt az énekes, azonban a dal nem állt össze teljes egészében, mivel a The Beatles állandó turnéja és az együttesről akkor készülő második mozifilm nem tette ezt lehetővé. Végül egy nyaralása során tudta befejezni dalt. 

Nem is akárhogyan, az angol gitáros, Bruce Welch otthonában, akitől még a hangszerét is elkérte.

Ekkor született meg a végleges dalszöveg is, amely arról szól, hogy a lánnyal tegnap még minden rendben volt, de a fiú valami rosszat mondott, és a lány elment.
 

Nem is egy lányról szólt

A napokban a Life in Lyrics podcastjében Paul McCartney felfedte a titkot erről a sorról.

„I said something wrong”, azaz valamit rosszul mondtam, szól a dalszöveg refrénjében, amelyet eddig mindenki másképpen értelmezett, mint ahogy a szerző. Paul McCartney elárulta, mi is húzódik meg a világhírűvé vált mondat mögött.

 

Korábban elhunyt édesanyjával kapcsolatos emlék ihlette a sort. Az énekes felidézte, hogy kigúnyolta a saját édesanyját, mert egy alkalommal, túl előkelőnek ítélte meg megszólalását. Később borzasztóan megbánta, hogy anyját kifigurázta és a zavarba hozta. A „rosszul mondtam, most már a tegnapra vágyom” című mondatban tehát az elveszett édesanya utáni hiányérzet is visszaköszön.  

McCartney elmondta azt is, hogy valóban furcsa, de az elvesztett édesanya iránti érzése tudat alatt így került bele a Beatles egyik legismertebb lírai számába.

 

Borítókép: Paul McCartney (Forrás: YouTube)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.