Hatalmas sikert ért el a magyar a csapat a Bocuse d’Oron: mutatjuk a nyertes tálat!

Március 19–20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or európai válogatójának. A tét ismét nem kevesebb volt, mint a továbbjutás a lyoni döntőre. A magyar csapat magabiztos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén, amely 2025 januárjában lesz majd, és a legjobb tálnak járó különdíjat is hazahozhatta.

Forrás: MTÜ2024. 03. 21. 7:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d’Or európai válogatóját, nálunk derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont. A kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén azonban a tányértéma volt húsalapú; rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.

Bocuse d'Or
A magyar csapat (Fotó: Ole EKker)

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. 

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték. 

Ehhez természetesen kellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse-csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

Forrás: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példa értékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or-versenyzés jár. 

A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal. De a Bocuse d’Or részben erről is szól. 

A Bocuse d’Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok. Íme a helyezések:

A legjobb tál: Magyarország

A legjobb tányér: Egyesült Királyság

A legjobb commis: Svédország

3. helyezett: Norvégia

2. helyezett: Svédország

1. helyezett: Dánia

Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva. 

Borítókép: Lenyűgöző színek és formák a magyar tányérton (Forrás: Facebook/Magyar Bocuse d'Or Akadémia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.