Dalnoki Bence felidézte, hogy 2016-ban kezdődött a magyar sikerszéria a Bocuse d'Oron. Ekkor nyerte meg Széll Tamás a kontinensdöntőt, tavaly pedig éppen Dalnoki Bencének sikerült először felállnia a világdöntő dobogójára. – A legsikeresebb nemzetekhez képest persze Magyarország még gyerekcipőben jár, de mindent megteszünk, hogy az élmezőnyt megszorongassuk – ígérte. Majd hozzátette: a magyar csapat felkészülése az utolsó fázisba ért. Ez már arról szól, hogy „robotizálják" a technikákat, az időzítést, ilyenkor változtatásnak már nem nagyon van helye.

A magyar csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Hotel Sóstó séfhelyettese áll, a commis pedig a siófoki Fodor Noel, aki tavalyelőtt végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozik szülővárosában. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László foglalta el, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d’Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is.
Kelemen Roland a kontinensdöntő idei témáiról elmondta, hogy a tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből – egy Norvégiában honos tőkehalból –, valamint a fröyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell. A versenyzők szerint nem volt meglepő a választás, ugyanis Norvégia közkedvelt alapanyagainak számítanak a tengeri állatok.
A hústányér témája a Röros régióból származó rénszarvasfartő, mellé az állat nyelvét és a lábszárát is fel kell használni, csavarként pedig elvárják, hogy egy helyi alkoholos itallal, az akvavittel gazdagítsák az ételüket.
Kelemen Roland elmondta: a skrei olyan tőkehal, amelynek feszesebb, izmosabb, kevésbé zsíros a húsa, így próbálnak vele finoman dolgozni, a természetességét megőrizni. A szarvasfartő annyiban különleges alapanyag, hogy – mivel az állat egész évben a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él – a magyar szarvasoknál kevésbé inas, ezért kellemesebb vele dolgozni – árulta el. Célja, hogy összhangba hozzák a szarvashúst és a kiegészítő elemeket, ami a norvégokkal és a természettel is harmóniát alkotna. – A természet az irány – jegyezte meg.