A Sirha keretein belül kétévente megrendezett Bocuse d’Or nemcsak a világ legrangosabb szakácsversenye, hanem nemzetközi gasztronómiai találkozója is. Az előző versenyre rányomta a bélyegét a Covid, idén azonban ismét régi fényében pompázott a lyoni rendezvény.
A magyar team élén Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje állt, mellette Nyikos Patrik, és a melléjük kisorsolt második commis dolgozott hétfőn a versenybokszban. A bokszon kívül, a coach szerepében Széll Tamás koordinálta az öt óra harmincöt perces megfeszített munkát.
Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van e mögött az eredmény mögött. Ez a bronzszobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén”
– mondta el Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
„Óriási boldogság, nem is találom a szavakat. Nagyon szerettünk volna a dobogóra kerülni, rengeteget dolgoztunk érte, hihetetlen öröm, hogy a bronzszobrot tarthatjuk a kezünkben, biztosan eltart egy ideig, hogy hozzászokjunk!” – árulta el Dalnoki Bence, a győztes csapat séfje.

9+1 érdekességet gyűjtöttünk össze az idei versenyről:
1.
Egyebek között egy régi Rapülők-albumot üvöltetve készült az utóbbi hetekben a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny döntőjére a magyar csapat.
Nem azért, mert ez a kedvenc együttesük, hanem mert a versenystressz mellett a közönség zaját – amely a lyoni döntőn ugyanolyan erőteljes, mint egy sportversenyen –, és a műsorvezetők hangos beszédét is meg kellett tanulniuk kezelni, illetve kizárni ahhoz a tökéletes koncentrációhoz, amely az ételek elkészítéséhez szükséges volt.
2.
A Bocuse d’Orra huszonnégy országból érkeztek a versenyzők. Dalnoki Bence és a magyar csapat erős pozícióból indult, hiszen tavaly márciusban, a Magyarországon megrendezett európai selejtezőn az előkelő második helyet szerezték meg.