3.
A világ leghíresebb szakácsversenyét kétévente rendezik meg, és bár a szabályok szinte évről évre változnak, az az alap, hogy a csapatoknak két ételt kell elkészíteniük: az egyik általában egy látványos hústál, amelyben nagy szerepet kap a formatervezés és a dizájn is, a másik pedig a tányértéma, amely a világ aktualitásaira, a változó kulináris trendekre reflektál. Mindkét ételhez meghatározott alapanyagokat rendelnek: idén a hústál sokkal inkább haltálnak minősült, hiszen kötelező eleme az ördöghal, a Szent Jakab-kagyló és a fekete kagyló volt.
4.
A tányértémának 2023-ban egészen szokatlan módon egy három fogásból álló gyerekmenüt találtak ki, amelyhez mindenképpen fel kellett használni a sütőtököt és a tojást. Ezt is 15 adagban kellett elkészíteni, szóval a háromfogásos menü 45 tányért jelentett.
5.
A fogásokat megadott időpontban és optimális hőmérsékleten kell tálalniuk a séfeknek, aki késik, az hátránnyal indul az értékelésnél, azaz az étele a kóstolási sor legvégére kerül, tehát a zsűri valószínűleg hidegen fogja kóstolni. A kóstoló zsűribe egyébként minden ország csapata delegál egy tagot, Magyarországot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke képviselte idén.
6.
Nehezíti a helyzetet, hogy a kóstoló zsűrin kívül létezik még egy „felügyelő” stáb: főzés előtt és közben a csapattagok között cirkál a konyhai zsűri. A versenyen ugyanis nem mindent kell ott helyben elkészíteni, az alapanyagok egy részét előkészíthetik a csapatok, és ezek „állapotát” a – nagyrészt francia szakácsokból álló – konyhai zsűri szigorúan ellenőrzi, ahogy a szintén „otthonról” hozott eszközök tisztaságát, átlátható rendszerezettségét. Ha például a megpucolt alapanyagok egyikét „felvágottnak” minősítik, akkor el is vehetik, mert vágás nem lehet semmin a startpisztoly eldördülése előtt.
7.
A nagyjából negyvenoldalas versenyszabályzaton egyébként mindenki keresi a kiskapukat, nem a csalás miatt, hanem mert szeretne időt nyerni. A magyarok például szeletelt sajtot szerettek volna bevinni, de a biztonság kedvéért egész sajtot is betettek a „csomagjukba”, hátha elveszik tőlük a szeleteltet – szabálytalannak minősítve. A végeredményt tekintve a konyhai zsűri pontjai is számítanak, nézik például azt, hogy mennyi alapanyag kerül a szemétbe, vagy hogy rend és tisztaság van-e a bokszokban a verseny közben és után.
8.
Széll Tamás – aki most a magyar csapat coachja volt – babonája, hogy nem megy ki az első napon, nem akarja látni, hogy mit főznek a többiek. Dalnoki Bence viszont nem babonás, de a párjától kapott szerencsehozó zoknit viselte a verseny alatt. Bejött.
9.
A történetnek persze nincs vége. 2024 márciusában Norvégiában kerül majd sor a Bocuse d’Or európai válogatójára. A kérdés csak az, hogy ki képviseli majd Magyarországot, hogy a sikerből sikerszéria legyen.
+1
A magyar csapat menüje a következő ételekből állt:
„Etesd a gyerekeket” téma:
Szeresd a zöldségeket!
Hűvös sütőtök leves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem.
Zabtejszín & grill olajban marinált zöldborsó.
Ropogós sütőtök „Halloween”
Serpenyőben sült tojás flan, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű & krémes tojássárgája.
Érlelt lágyan füstölt magyar sajtszósz, sütőtökkel és tökmagolajjal.
Mindennap egy alma, a doktort távol tartja!
Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta.
Ropogós „föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna.
Ördöghal, Szent Jakab-kagyló & fekete kagyló:
Ördöghal „Budapest” lágyan füstölt Jakab-kagylóval, fekete alga, citrom & kovászolt kenyérkruton.
Savanyított gyökérzöldség-„rózsa”, burgonyapüré, medvehagymatermés, friss zöldfűszerek & érlelt sajt.
Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, Tokaji must ecet zselével, fekete bors & kakukkfű.
Ropogós csicsókachips.
„Magyar lakoma”
Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről.
Feketekagyló-tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával.
Feketekagyló-szósz, zsenge torma & turbolya.
Szósz: Barnított vajban sült ördöghalszósz & Tokaji pezsgővel és Tokaji must ecet „kaviárral”