Ismeri a szandi mandit?

A Hír TV egyedülálló sorozatában a rendszerváltás előtti évtizedek meghatározó, tévében mégis ritkán látható filmjei kerülnek hétről hétre a képernyőre. A filmek levetítése előtt egy különleges magazinműsorban dolgozzák fel a szerkesztők az egyes alkotások hátterét, kulisszatitkait, és eddig sosem látott-hallott részletek is kiderülnek.

2024. 03. 16. 17:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szélesvásznú történelem ma esti adásában az Ismeri a szandi mandit? címen 1969-ben bemutatott magyar filmszatíra elevenedik meg.

A humoros hangvételű film a szocializmus egy mintalétesítményében játszódik. A középiskolás Juli a nyári szünetben abba a vegyi üzembe megy gyakorlatra, ahol apja dolgozik. Juli azonban a saját bőrén is megtapasztalja, hogy az élüzem dolgozói mindennel foglalkoznak, csak a termeléssel nem. A mára klasszikussá lett filmszatíráról így ír a Wikipédia: 
 

A fiatal férfiak a nőket kukkolják a mosdóban, a főmérnök a kistévéjével bíbelődik, az öreg portás fikuszokat fuvaroz biciklijén, az igazgató fő szenvedélye a „társadalmi munkában végzett” hajómodellezés. Úgy látszik, leginkább a portásnő uralkodik itt, aki a helyes kapalendítés metódusán keresztül tanítja a lányokat a munkamorálra…

És hogy miért kell ismerni a szandi mandit? S egyáltalán, mi lehet a szandi mandi? – nos erről is mindent elmond a Szélesvásznú történelem ma esti adása. 
A műsort 17.30-től láthatják a Hír TV-n.

Borítókép: A film hajdani plakátja (Forrás: Fortepan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.