Lesz-e magyar Oscar idén?

A Los Angeles-i Dolby Színházban ma este adják át az amerikai filmakadémia díjait. Az Oscar-jelöltek között van Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film díszletberendezője is a legjobb produkciós tervezés kategóriában.

Forrás: MTI2024. 03. 10. 11:00
null
Los Angeles, 2024. március 8. Dekorált paraván az Oscar-díjak átadási ünnepségének helyszínén, a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 7-én, három nappal az amerikai filmipar 96. díjkiosztó gálája elõtt. MTI/EPA/Allison Dinner Fotó: Allison Dinner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon forgatott Szegény párák a legjobb film Oscarjáért is versenyben van az American Fiction, a Barbie, az Egy zuhanás anatómiája, az Előző életek, az Érdekvédelmi terület, a Maestro, a Megfojtott virágok, az Oppenheimer és a Téli szünet című produkciókkal együtt.

Az Oscar-díjak 96. átadási ünnepségét reklámozza egy óriásmolinó Los Angelesben 2024. március 7-én. A díjátadó ünnepséget március 10-én rendezik a kaliforniai nagyváros Dolby Színházában. Forrás: MTI/EPA/Allison Dinner

 

A legtöbb, 13 jelölést a Christopher Nolan rendezésében készült Oppenheimer kapta az amerikai filmakadémiától. Az atombomba atyjaként is emlegetett elméleti fizikusról szóló életrajzi dráma címszereplője, Cillian Murphy és mellékszereplője, Robert Downey Jr. a színészi kategóriákban nyerhet díjat, Nolan pedig a rendezői mezőny favoritja.

Idén az Oscarra jelölt rendezők között egy nő szerepel, Justine Triet, az Egy zuhanás anatómiájának francia alkotója. A kategóriában még Martin Scorsese (Megfojtott virágok), Jórgosz Lánthimosz (Szegény párák) és Jonathan Glazer (Érdekvédelmi terület) kaphat Oscart.
A brit Glazer filmje, amelyet Steven Spielberg az 1993-ban készült Schindler listája óta a legjobb holokausztdrámának nevezett, a nemzetközi film díjára is esélyes. Ebben a mezőnyben az olasz Io Capitano, Wim Wenders Japánban forgatott Tökéletes napok című filmje, valamint A hó társadalma című spanyol és A tanári szoba című német film indul az Oscarért.

A 96. Oscar-díjátadó ceremónia házigazdája az Emmy-díjas Jimmy Kimmel lesz, aki már negyedszer szórakoztatja a gála közönségét. Az élő közvetítést több mint 200 ország és térség közönsége láthatja, a magyar nézők a Disney+ steramingszolgáltató programjában hétfőn hajnalban.

Borítókép: Dekorált paraván az Oscar-díjak átadási ünnepségének helyszínén, a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 7-én, három nappal az amerikai filmipar 96. díjkiosztó gálája előtt (Forrás: MTI/EPA/Allison Dinner)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.