Ők nyerhetik az Oscar-díjakat, magyar alkotó is esélyes

Idén léptek életbe a sokszínűséget előremozdítani hivatott szabályok a legjobb filmnek járó Oscar-díjra való jelölhetőség terén. Az előrejelzések szerint azonban így is egy zseniális fehér férfiról szóló film kaszál majd a díjátadón, ráadásul annak ellenére, hogy az atombomba atyjáról van szó, akinek a találmánya 130–200 ezer japánt ölt meg, köztük nőket és gyerekeket.

2024. 03. 08. 5:50
Oppenheimer Japán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024-től érvényesek az amerikai filmakadémia azon előírásai, melyeket a diverzitás elősegítésére hoztak azok után, hogy sok kritika érte őket a nemi vagy etnikai kisebbségek figyelmen kívül hagyása miatt. Ezek a vádak persze részben aktivistáktól származnak, vitatott a megalapozottságuk, de az akadémia 2020-ban engedett a nyomásnak, és négy évet hagyott a filmkészítőknek a felkészülésre. Az Oscar-díj hivatalos honlapján olvasható szabályok szerint a legjobb filmre való jelölhetőséghez az alábbi négy kritérium közül kell kettőt teljesíteni. Az első tétel háromféleképpen abszolválható. Ezek az alábbiak: legalább egy fontosabb szerepet játszó színésznek alulreprezentált etnikumból kell származnia. Vagy pedig sokszínű szereplőgárdára van szükség: a színészek harminc százalékának nőnek, etnikai kisebbségből származónak, LMBT- vagy fogyatékossággal élő személynek kell lennie. Végezetül a történetnek érdemes ugyanezen közösségek egyikéről szólnia. A második kritériumnál szintén háromból egynek kell megfelelni: az alkotógárdában harminc százalékot kell elérnie az említett kisebbségekhez tartozóknak, vagy legkevesebb hat stábtagnak kell közülül kikerülnie, vagy pedig a projekt egytucatnyi vezető pozíciójából kettőt kell minimálisan betölteniük. Harmadik tételként fizetett gyakornoki állásokat és továbbképzési lehetőséget kell biztosítani az alulreprezentált csoportok tagjainak, és végezetül ugyancsak vezető szerepet kell játszaniuk a projekt fejlesztésében, marketingjében és forgalmazásában.

POOR THINGS (2023)
Emma Stone a Szegény párákban. Fotó: AFP

Természetesen sokféle vád érte már az Oscar-díjakat osztó filmakadémiát a történetük során, és ezen jelen szabályok bevezetése sem sokat változtat. Az Oscar-díjas Richard Dreyfuss azt mondta, hánynia kell ezektől az irányelvektől. Így fogalmazott: 

A film egy művészet. Persze termék is, pénzt kell hoznia, de közben művészet. Senki nem mondhatja nekem, hogy hódoljak be az erkölcs legfrissebb trendjének.

Az akadémia nevüket nem vállaló tagjai kvótarendszerként kritizálták az irányelveket, azzal érvelve, hogy egy munkát annak kell kapnia, aki a legalkalmasabb rá, nem annak, akit kötelezően fel kell venni kisebbségi hovatartozása miatt. A kritikák szerint ma már nem nyernének olyan csúcsteljesítményei a filmtörténetnek, mint A Keresztapa, a Gladiátor vagy a Schindler listája, hiszen hőseik fehér férfiak.

 

Bár ezek a kvóták megosztóak politikai frontvonalon, sőt még világnézettől függetlenül is, azt nem lehet állítani, hogy teljesíthetetlenek lennének. Nem sok hiányérzetünk lehet ugyanis a legjobb filmre jelölt alkotásokat látva, a 2023-as év csúcsteljesítményei eljutottak az esélyesek közé. A győztesnek az Oppenheimert jósolják, ami kétségtelenül megérdemelné a díjat, a szakma, a kritika és a nagyközönség egyaránt nagyra értékeli, a céhek díjait is elhozta, és közel egymilliárd dolláros bevételnél jár. Annak ellenére győzhet, hogy nem az őszi-téli díjszezonban mutatták be, hanem nyáron, bár a legutóbbi két nyertes ugyanilyen valószínűtlen időpontban debütált (CODA, Minden, mindenhol, mindenkor), a premier dátuma tehát nem perdöntő. Nem is egy díjat jósolnak az ambiciózus életrajzi filmnek: a fontosabb kategóriákban Christopher Nolan rendező, Cillian Murphy főszereplő és Robert Downey Jr. mellékszereplő mind az első szobrukat várhatják, megérdemelten. A főbb díjak közül egyedül a legjobb színésznőnek járó ígérkezik szorosnak a kiváló Scorsese-film, a Megfojtott virágok hősnője, Lily Gladstone és a szintén jól sikerült Szegény párák Emma Stone-ja között, míg a mellékszereplőit Da’Vine Joy Randolph nyerheti a szívmelengető Téli szünetért. Az eredeti forgatókönyv díját A zuhanás anatómiája című cannes-i győztes, a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést pedig az Érdekvédelmi terület című holokausztfilm viheti el, utóbbit a Saul fia is megihlette. 

Ami a magyar sikereket illeti: Mihalek Zsuzsa berendező Oscar-jelölést kapott a legjobb látványterv kategóriában a hazánkban forgatott Szegény párák stábjából.

Bár ebben a kategóriában szoros lehet a verseny, van esély a díjra is. 

Borítókép: Cilliam Murphy mint Oppenheimer (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.