Ryan Gosling új filmje már bemutatása előtt megdöntötte James Bond rekordját

Május 2-án robban be a mozikba A kaszkadőr (The Fall Guy), ami egy nyolcvanas évekbeli sorozat feldolgozása. Ryan Gosling és Emily Blunt új akció-vígjátékában Gosling egy kiöregedett akciójelenet-koordinátort alakít, akinek élete hirtelen valódi akciófilmmé változik.

2024. 03. 20. 14:30
Emily Blunt és Ryan Gosling közös filmje május 2-án kerül a magyar mozikba.
Emily Blunt és Ryan Gosling közös filmje május 2-án kerül a magyar mozikba. Forrás: themoviedb.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmet David Leitch rendezte, aki maga is kaszkadőrként kezdte, többek között olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Brad Pitt, Jean-Claude Van Damme és Matt Damon. Rendezőként a mára kultjelenséggé vált John Wick-kel mutatkozott be, amit olyan filmjei követettek, mint az Atomszőke, A gyilkos járat vagy a Deadpool 2. A kaszkadőrrel Leitch visszatér gyökereihez. A filmet Lee Majors azonos című műsora ihlette egy hollywoodi kaszkadőrről, aki történetesen egyben fejvadász is volt.

Ryan Gosling A kaszkadőr egy jelenetében.
Ryan Gosling A kaszkadőr egy jelenetében. Fotó: Themoviedb.com

A kaszkadőrök és a kékgalléros stábtagok nagyon küszködtek idén a munkássztrájkok miatt. Pedig ők azok, akik összehozzák a varázslatot. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy elmeséljek egy történetet az ő szemszögükből

– mondta Leitch még decemberben.

Talán Tom Cruise-on (lásd az egyre eszementebb mutatványait a Mission Impossible szériában) és Jackie Chanen, a kaszkadőr nélküli jelenetek királyán kívül nincs olyan színész, aki a kaszkadőrt igénylő mutatványok mindegyikét maga végezné. Produkciós szempontból hatalmas kockázatot jelent már egy kisebb sérülés is, egy néhány napos leállás akár dollármilliókba kerülhet.

Mivel a film a szakmabeliek előtt tiszteleg, így magától értetődő volt, hogy elképesztő kaszkadőrmutatványok kellenek bele. 

Leitch-ék nem aprózták el, rögtön Guinness-világrekordot akartak dönteni.

A korábbi rekordot a 2006-os James Bond-film, a Casino Royale kaszkadőre, Adam Kirley állította fel, aki hétszer fordított át egy Aston Martint.
Így Leitch-éknek legalább nyolc fordulatot kellett összehozni ahhoz, hogy meglegyen az új rekord. Ehhez a 34 éves Logan Holladay-t (Nem, Logan, Egy igazán dühös ember) kérték fel.

Holladay még egy cameót is bevállalt a filmben az ominózus jelenet előtt: ő az, aki becsatolja Ryan Gosling biztonsági övét, amikor beül az autóba.

Becsatolt az autóba a mutatványhoz, mielőtt nekiállt volna, aztán összehozott nyolc és fél bukfencet, ami világrekordnak számít. Aztán kihúzott engem a kocsiból, és megveregette a hátamat az attrakcióért, amit ő végzett el. Ez más filmekben nem derülne ki, ebben a filmben azonban igen. Nem ismerjük el, mennyit tesznek hozzá a kaszkadőrök a filmkészítéshez, hogy sokszor nekik köszönhetők azok a jelenetek, amiket imádunk.

– mondta Gosling.

A film felvonultatja a kaszkadőrök alapvető munkaeszközeit: pirotechnika, kötélzet, betanított kutyák, autós üldözések, autóbalesetek, próbafegyverek és harci koreográfiák, mindez zökkenőmentesen beágyazva a humoros történetbe. Leitch emlékeztetni akarja a nézőket azokra az időkre, amikor a kaszkadőrmunka fontosabb volt, mint manapság, a CGI-korszakban.

És hogy milyen lett maga a film? A válaszra még várnunk kell A kaszkadőr premierjéig, de egy reakció már kiszivárgott. Ryan Gosling egy interjúban a Varitynek mesélte el, hogy a Golden Globe-gálán egyszer csak arra lett figyelmes, hogy Steven Spielberg tart felé az asztalok között:

Nem vagyunk ismerősök, úgyhogy azt gondoltam, biztos nem velem akar beszélni. De kiderült, hogy igen. Felálltam, erre megölelt, és azt mondta: látta A kaszkadőrt, és imádta. Ezek után nekem már tökmindegy, mi történik. Steven Spielbergnek tetszett a film.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.