Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A klasszikus zene csillagai a Müpában

Mesterek és tanítványaik, a Virtuózok virtuózai május 23-án együtt lépnek majd a Müpa színpadára, hogy a zene szárnyain egy érzelmekkel teli világba repítsék a hallgatóságot. A jelen és a jövő sztárjai immár harmadik alkalommal adnak közös koncertet, amelynek sztárvendége ezúttal a világhírű operaénekes, Plácido Domingo, a Virtuózok nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűrijének vezetője lesz.

2024. 05. 23. 5:42
Virtuózok
Plácido Domingo és a Virtuózok tavalyi koncertje Forrás: Virtuózok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár tíz esztendeje, hogy útjára indult az azóta is hatalmas sikerrel működő verseny és tehetséggondozó program, amely a klasszikus zene valamely területén kiemelkedő tehetséggel megáldott gyermekeket és ifjakat fedezi fel és támogatja. A műsor rövid idő alatt kiemelkedő népszerűségre tett szert, négy éve pedig már a visegrádi négyek országaiban is meghódította a közönséget. A nemzetközivé avanzsáló műsor zsűrijében hazai és külföldi szaktekintélyek, sztárok – köztük Plácido Domingo, Keller András, Miklósa Erika, Várdai István és Balázs János – foglalnak helyet.

Virtuózok
Keller András és Plácido Domingo a Virtuózok zsűrijében. Forrás: Virtuózok

A tehetségek felfedezését és támogatását céljaként megfogalmazó program rendszeresen biztosít fellépési lehetőséget is az ifjú virtuózoknak, akik az elmúlt években a világ legismertebb koncerttermeiben, valódi világsztárok, köztük a 2 Cellos nevű csellóduó, a The Piano Guys nevű amerikai zenekar, Molnár Levente és Thomas Hampson operaénekesek, illetve Bogányi Gergely zongoraművész társaságában léphettek színpadra. A lehetőségek között azonban több szempontból is kiemelkedő a most harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mesterek és tanítványok koncert, amelyen a fiatal művészek mentoraik és a zsűritagok társaságában állhatnak a pódiumon. 

 

Idén ismét a Müpa ad otthont a nagyszabású gálának

Az első ilyen élményt, amelyet a műsorban nyújtott teljesítményük elismeréseként különdíjként kaptak, 2018-ban élhették át a Müpában. A második alkalom – amelynek már Plácido Domingó is résztvevője volt – tavaly volt, az MVM Dome-ban, ahol az ifjak és mestereik közel tízezer fős közönség előtt szerepeltek. Idén ismét a Müpa ad majd otthont a rangos eseménynek, amelyen a fiatal művészek Domingo és a mentorok közreműködésével léphetnek fel. A koncerten Keller András hegedűművész és mentoráltjai, a 18 és 15 éves hegedűművészek, Abouzahra Amira és Mariam mellett színpadra lép majd Balázs János zongoraművész és tanítványa, a 12 éves Balogh Ádám, Miklósa Erika operaénekes és mentoráltja, a 11 éves Balogh Máté is. Felcsendül majd Várdai István csellóművész és tanítványa, a 21 éves Stéger Endre, illetve Klenyán Csaba klarinétművész és mentoráltja, a Virtuózok kétszeres győztese, Lugosi Ali hangszereinek hangja, de megcsodálhatja a közönség a 2022-ben felfedezett 11 és 9 éves hárfás testvérpár, Evelin és Valerij Greblo, valamint a 15 éves hegedűművész, Teo Gertler játékát is.

Balogh Ádám és testvére, Máté négykezest játszanak. Forrás: Virtuózok

Az esten közreműködik a Concerto Budapest együttes Keller András vezényletével. A gálán Wolfgang Amadeus Mozart virtuóz D-dúr négykezes szonátája és Mendelssohn hol viharosan drámai, hol játékosan könnyed Konzertstück című zeneműve mellett elhangzik majd Deborah Henson-Conant Baroque Flamenco című tüzesen szenvedélyes, mégis légies hangzású szerzeménye, illetve Léo Delibes Les filles de Cadix című, latinos temperamentummal átitatott áriája. Johannes Brahms csellóra és hegedűre írt a-moll kettősversenyének 1. tétele és Franz Schubert feszes tempójú Katonaindulója mellett Brahms romantikus, érzelmektől fűtött D-dúr hegedűversenyének 2–3. tétele, illetve Jean Sibelius szólistát középpontba állító, mégis szimfonikus igénnyel megkomponált D-dúr hegedűversenyének 3. tétele is felcsendül majd. 

Liszt Ferenc magyar népi dallamokra építő, Magyar fantázia című zongoraversenyét szintén hallhatja majd a nagyérdemű, az est megkoronázásaként pedig a gála sztárvendége, Plácido Domingo lép színpadra. Először Umberto Giordano Nemico della Patria című, drámai feszültséggel teli szerzeményét adja elő, majd Miklósa Erikával közösen Lehár Ferenc egyik népszerű operettjéből, A víg özvegyéből éneklik el a Lippen Schweigen, azaz Ajk az ajkon című duettet. 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.