Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Megnyitja kapuit a titokzatos kert

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is lenyűgöző programokkal várja a nagyközönséget a Múzeumok éjszakáján. Az izgalmas est során a képzőművészet kulisszái mögé leshetünk: megnyitja kapuit az Epreskert, a festői ősfás park a belváros közepén, ahol szobrok, neoreneszánsz és oszlopcsarnokos műteremházak, valamint művészeti andekdoták sűrűjében sétálhatunk. A Képzőművészeti Egyetem főépületében pedig feltárulnak a Művészeti Anatómia Tanszék titkai.

Forrás: MKE2024. 05. 26. 18:00
Legendák és kortárs különlegességek egy helyen láthatók az Epreskertben.
Legendák és kortárs különlegességek egy helyen láthatók az Epreskertben. Forrás: MKE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az est leszálltával a Képzene című programon szem- és fültanúi lehetünk zene és műalkotás találkozásának. Megcsodálhatjuk továbbá az Magyar Képzőművészeti Egyetem főépületét, a patinás Andrássy úti palota műemléki tereit a felújított Lotz-freskókkal, elborzadhatunk az anatómia tanszék csont és preparátum ritkaságain, a Képzőművész diplomakiállításon pedig ígéretes végzősök műveit tekinthetjük meg.

A Múzeumok éjszakáján mindenkit vár a Magyar Képzőművészeti Egyetem.
A Múzeumok éjszakáján mindenkit vár a Magyar Képzőművészeti Egyetem (Fotó: MKE)

Az Epreskertben található a Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszéke.

A város közepén megbújó varázslatos parkot hatalmas ősfák rejtik, különleges hangulatához hozzájárulnak az egykori szobrászmesterek szabadtéri művei, gyűjtőnevén a szobortemető, a Parthenón-fríz kiállítótér, Stróbl Alajos egykori műterme és a Kálvária is. 

A Múzeumok éjszakáján az Epreskertben Szabó Ádám szobrászművész, az MKE egyetemi docense tart a nagymesterek és tanítványaik tanulóéveiből merített, anekdotákkal tarkított bemutató sétát.

Az érdeklődők elmerenghetnek rajta, hogy milyen lehetett, amikor a kertet még pávák és majmok lakták, vagy amikor Stróbl Alajos bohém mulatságokat szervezett, és népes vendégseregével együtt jelmezbe bújt, sőt, a kutyáját is oroszlánjelmezbe öltöztette. 

Az Epreskert látogatói a Múzeumok éjszakáján a Képzene című programon az MKE és a Zeneakadémia növendékeinek közös produkcióját láthatják, hallhatják, amelyhez egy csodaasztal is szükséges. 

Programok a Képzőművészeti Egyetem főépületében

Az MKE Múzeumok éjszakájának kiemelt eseménye az egyetem főépületében a Képzőművész MA diplomakiállítás, az újonnan alapított vizuális művészet tanszék végzős évfolyamának első, nagy bemutatkozása. A tárlatot az MKE rektora, Erős István nyitja meg az évszázados kiállítási hagyományokra visszatekintő Barcsay-teremben és az aulában. 

A művészeti anatómia tanszék az MKE egyik legizgalmasabb kuriózuma, gyűjteményének bemutatása minden évben a Múzeumok éjszakája programsorozat kimagaslóan népszerű eseménye.

Idén Kőnig Frigyes professzor emeritus mesél az érdeklődőknek az oktatáshoz használt izgalmas tárgyakról, melyek között olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint Székely Bertalan lovának csontváza, a különböző állatpreparátumok, vagy az arcrekonstrukciókhoz használt furcsa segédeszközök.

Az egyetem főépületében szervezett sétákon a Múzeumok éjszakája látogatói megismerhetik a műemléki épület Lotz-freskókkal díszített belső tereit és iparművészeti műremekeit.

Az egykori Mintarajztanoda és a Régi Műcsarnok épületegyüttesében Romoda Klára, az MKE egykori munkatársa tart tárlatvezetést, Bojtos Anikó művészettörténész pedig a nemrégiben felújított, egyedülálló Lotz Károly falképeket mutatja be. A festő- és szobrászrestaurátok műhelyében Heitler András, az MKE docense, és Káldi Richárd, művésztanár vezeti körbe az érdeklődőket.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.