Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Az írók gyűjtőszenvedélyéről is szó lesz a PIM rendhagyó tárlatvezetésein

Az írók gyűjtőszenvedélyéről, az íróportrék művészettörténeti érdekességeiről és az ökoköltészetről is lesz szó a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdai rendhagyó tárlatvezetésein. PIM Esti Extra nevű programon az ökoköltészetről Bordás Máté költő beszél majd a közönségnek, az íróportrék művészettörténeti elemzését Mélyi József művészettörténész végzi el, Pléh Csaba pszichológus pedig az írók gyűjtőszenvedélyének érdekességeiről beszél majd az érdeklődőknek.

2024. 05. 27. 15:00
Forrás: PIM/Birtalan Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeum immár több mint egy évtizede minden hónap utolsó szerdáján a PIM Esti Extrán hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat, hogy kortárs írók, költők, irodalomtörténészek, művészettörténészek, képzőművészek, színészek, zenészek bevonásával új szempontokat és megközelítéseket vigyen be a kiállítótérbe, és rendhagyó szemszögből mutassa be a múzeum gyűjteményét és az aktuális kiállításokat.

PIM Esti Extra
PIM Esti Extra: rendhagyó tárlatvezetésekkel zárja az intézmény a májust Fotó: PIM/Birtalan Zsolt

A halandóság törékeny arcai íróportré kiállításban Mélyi József kurátor, művészettörténész, műkritikus tart exkluzív tárlatvezetést, ahol olyan kérdésekre keresik a választ, hogy mi a különbség egy író és egy festő portréja között, vagy hogyan váltotta fel a portré tekintetében a festményt, a szobrot a fénykép. A vezetésen keresztül végigkövethető lesz a magyar portréfotózás története az irodalom jeles szereplőinek fotóin keresztül.

Az írók gyűjteményei jól tükrözik birtokosuk személyiségét, szokásait, kapcsolatait, sőt emlékeit, vágyait, de szólhatnak akár műveik világáról is. Arról, hogy miért gyűjtenek a költők például levágott nyakkendőket, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész és Zeke Zsuzsanna kurátor beszél majd A tárgyak társasága című kiállításon.

Az írók gyűjtőszenvedélyét bemutató tárlaton megtekinthető többek közt Jókai Mór sétapálca-gyűjteménye, Lázár Ervin nyakkendővég-gyűjteménye és Tandori Dezső játékmackó-kollekciója is, valamint maga a múzeum is megjelenik a gyűjtő szerepében az írógépgyűjteményén keresztül.

Az álom vége? – klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállításon keresztül Bordás Máté költő, műfordító az antropocén irodalom és az ökoköltészet világába vezeti be a résztvevőket. Bordás Máté A ránk bízott kert című kortárs világirodalmi versantológia egyik szerkesztője, kutatási területe a poszthumán művészet és a líraelmélet kapcsolata.

A programról részletek a múzeum honlapján olvashatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.