Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Új zenei elismeréseket adtak át

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal díjazta a Bartók Rádió a klasszikus zene és a jazz hazai kiválóságait, összesen tizenegy kategóriában. Az elismerések közül két díj kifejezetten a jazz műfajához kapcsolódott. A Bartók Rádió Zenei Díjak május 22-i, nagyszabású műsorral egybekötött díjátadó estjének a Budapest Music Center adott otthont. A gálaestet a Bartók Rádió és a Duna május 25-én este, az M5 kulturális csatorna május 26-án este tűzi műsorára.

2024. 05. 23. 19:00
Bartók Rádió Zenei díj
Bartók Rádió Zenei Díjátadó Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt a műsorvezetők, Morvai Noémi és Bazsinka József kiemelték, a közszolgálati média küldetésének tekinti a világ magyarságát egyesítő és erősítő tevékenységek elismerését valamennyi területen. Kitértek arra is, hogy a Prima Primissima díjas rádió évtizedek óta kiemelt szerepet vállal a magyar komolyzenei örökség megőrzésében és gyarapításában, valamint a klasszikus zene értékeinek terjesztésében. Ennek a küldetésnek egyik új mérföldköveként adták át az elismeréseket az alkotóknak, akik határainkon innen és túl élők milliói számára közvetítik a magyar kultúrát.

A díjátadó ünnepség nyitányaként a Magyar Rádió Gyermekkórusa adott elő Bartók- feldolgozásokat, köztük a Tavaszt, a Ne hagyj itt és a Jószágigéző című műveket. Színpadra lépett Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, akik Dubrovay László egyik szerzeményét adták elő, a fiatal zeneakadémistákból álló Mikrokozmosz, a Sárik Péter Trió Bartók feldolgozásokkal, illetve a Quartetto Speranza vonósnégyes és Szepesi János klarinétművész, akik egyik művének előadásával az idén márciusban elhunyt Eötvös Péter zeneszerzőről is megemlékeztek.

Bartók Rádió díj
Vásáry Tamás kapta Az év életműdíjasa elismerést (Fotó: Teknős Miklós)

Az idei díjazottak

Az év életműdíjasa kitüntetést Vásáry Tamás Kossuth-díjas, Magyar Szent István-renddel, Nemzet Művésze címmel kitüntetett zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója kapta, aki tavaly ünnepelte 90. születésnapját. A világhírű művész lapunknak elmondta, hogy pályája során mindig is a Kodály és Bartók által képviselt örökséget szerette volna őrizni és folytatni. 

Az egy külön misszió volt, ahogy Kodály és Bartók a magyar zenét zászlójára tűzte, és én mindig is az általuk mutatott utat szerettem volna követni. Elsősorban a műveik előadása, interpretálása segítségével, azontúl pedig a zenéjükről való beszéd által 

– mondta a zongoraművész, karmester. 

Az év hangszeres művésze elismerést Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője vehette át. A Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja lapunknak nyilatkozva kifejtette, hogy az új, Bartók Béláról elnevezett díjat elnyerni egyszerre öröm és felelősség, hiszen a Mester egész életét a zeneművészetnek áldozta, és egész élete során a magyar társadalom, a magyar zene felemelkedését szolgálta. 

Ő soha nem kért, mindig csak adott, és az, hogy átvehetem a róla elnevezett díjat, számomra nem csupán felemelő érzés, de egyben iránytű is, hogy úgy kell alkotnom és gondolkodnom, úgy kell élnem, hogy méltó legyen Bartókhoz és azokhoz a hatalmas géniuszokhoz, akik a XX. századot formálták, nemcsak a zeneművészet terén, de egyéb fontos társadalmi kérdésekben egyaránt.

Bartók Rádió díj
Az év hangszeres zenésze díj idei nyertese Balázs János lett (Fotó: Teknős Miklós)

Az év zenekara 2024-ben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lett. Az együttes, amely a magyar kortárs zene népszerűsítésével és rögzítésével kiemelkedő értékőrző és kultúraápoló tevékenységet végez, nyolc évtizedes fennállása alatt számtalan hazai és külföldi hangversennyel, valamint szinte a teljes szimfonikus és oratorikus repertoár rádió-, tévé- és CD-felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok élmezőnyében.

Az év zenei együttese díjat idén a Fekete-Kovács Kornél, trombitaművész-zeneszerző alapította és vezette Modern Art Orchestra, Magyarország „leginnovatívabb bigbandje” nyerte el. Az együttes – amelynek tagjai a hazai jazz meghatározó alakjai – rendszeresen koncertezik közösen nemzetközi és hazai szólistákkal, mások mellett Harcsa Veronikával és Dresch Mihállyal.

Az év énekművészének 2024-ben a kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát választották. Az énekes, dalszerző számos műfaj, köztük a hazai jazz-zene meghatározó alkotója és a nemzetközi színtér közkedvelt előadója, valamint a Szakcsi Rádió csatornahangja.

Bartók Rádió díj
Az év zeneszerzője díjjal Dubrovay Lászlót jutalmazták (Fotó: Teknős Miklós)

Az év zeneszerzője a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész, Dubrovay László lett. A tavaly 80. születésnapját ünneplő zeneszerző szinte valamennyi műfajban alkotott, így operát, táncjátékot, zenekari, kamara-, szólóhangszeres, fúvószenekari, kórus-, illetve elektronikus és komputerzenei műveket is komponált.

Az év karmestere díjban 2024-ben Fischer Iván Kossuth-díjas karmester részesült. A Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, aki emellett a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere is, vendégkarmesterként a legrangosabb zenekarokkal dolgozik együtt, az utóbbi években pedig zeneszerzőként is bemutatkozott.

Az év hangversenye Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadása volt, amelynek a Budapest Kongresszusi Központ adott otthont, és amelyre Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából került sor. A száz éve született nagyzenekari művet a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a bicentenárium évében ismét műsorukra tűzték. Az estet a nemzetközileg elismert karmester, Káli Gábor vezényelte, ő vette át a díjátadó ünnepségen az elismerést.

Az év zenei eseménye a Budapest Music Center Ligeti 100 című születésnapi koncertsorozata lett. A világhírű zeneszerző, Ligeti György emlékére rendezett egyhetes koncertsorozat a nemzetközi és hazai zenei élet kiválóságainak közreműködésével valósult meg.

A klasszikus zene mellett a jazz hazai kiválóságait is díjakkal tüntette ki a Bartók Rádió. A közmédia így nem csupán az új online rádió, a Szakcsi Rádió elindításával, de két újonnan alapított elismeréssel, a Babos jazzelőadói díjjal, illetve a Vukán György jazzalkotói díjjal is ünnepli a műfajt.

Az Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőről, zongoraművészről, Vukán Györgyről elnevezett díjat idén Binder Károly kapta. Az Erkel Ferenc-díjas, Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíjas zongoraművész, tanszék-vezető egyetemi tanár, zeneszerző a jazz mellett a kortárs zenében és a népzenében egyaránt jártas. Nevéhez közel ötven színházi, televíziós és filmzene köthető.

Bartók Rádió díj
Ráduly Mihály munkásságát Babos jazzelőadói díjjal ismerték el (Fotó: Teknős Miklós)

A Babos jazzelőadói díjjal a Bartók Rádió a Liszt Ferenc- és eMeRTon-díjas dzsesszgitáros, Babos Gyula előtt tiszteleg, aki nemcsak gitárosként, hanem mint alkotóművész, zenekarvezető és pedagógus is nagy hatású alakja volt a magyar zenei életnek. A kitüntetést idén Ráduly Mihály nyerte el. A Magyar Arany Érdemkereszttel is elismert szaxofonos számos zenekarral, köztük a Scampolo és a Rákfogó együttessel is fellépett, tagja volt a Pege Aladár Quartetnek, de elsősorban a progresszív rockot játszó Syrius zenészeként vált ismertté. A zenész lapunknak elmondta, hogy a díj névadójához, Babos Gyulához egészen fiatal koruktól kezdve, közel öt évtizeden keresztül tartó barátság is fűzte.

Örömmel láttam, hogy mindig megújul, körülvéve magát fiatalokkal és különféle új formációkkal. Örültem azoknak a lemezeknek is, amelyek megörökítik a munkásságát és a zenei felfogását. Legyen szó a makrokozmoszról, bartóki feldolgozásokról vagy a roma folklórból átvett darabokról, amelyek szerintem kiemelkedően jól sikerültek. Öröm és megtiszteltetés volt átvenni a róla elnevezett díjat

 – nyilatkozta lapunknak a zenész.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.