Életre kelnek az évszázados dallamok

Negyvenedik alkalommal rendezi meg idén nyáron a Filharmónia Magyarország a Régizenei Napokat. A több helyszínen zajló zenei rendezvény egy héten keresztül ragyogja be Vác kulturális életét. A korhű muzsikálás magyar mesterei közül jelen lesz a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és a Capella Savaria, akik többek között Johann Sebastian Bach örökségét ünneplik majd.

2024. 06. 26. 21:30
Vashegyi György nemcsak vezényel, de előadást is tart a régizene titkairól
Vashegyi György nemcsak vezényel, de előadást is tart a régizene titkairól Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő zenei historizmus egy relatíve újkeletű dolog, melynek során a klasszikus zene korábbi évszázadait idézik meg korhű hangszerek, eredeti hangolás és tradicionális előadásmód segítségével. Mivel hangfelvételekkel nem rendelkezünk több évszázaddal ezelőttről, ezért kutatásokra alapoznak a régizene szakértői, hogy meg tudják határozni, a zeneszerzők pontosan miként képzelték el a művek megszólaltatását.

A Vácott évről évre megrendezett Régizenei Napok eseménysorozata idén is ezt a korhű módon előadott muzsikát ünnepli egy héten át. A Haydneum Magyar Régizenei Központ társszervezésében megvalósuló nyitó- és a zárókoncerten a magyar régizene krémjét üdvözölhetjük, olyan híres szólistákkal a nemzetközi színtérről, mint Ella Smith, Elisabeth Scholl, Paulin Bündgen vagy Drew Santini.

Az Orfeo Zenekar Fotó: Raffay Zsófi

Június 29-én érkezik a Fehérek Templomába az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, a program pedig Johann Sebastian Bach és Dietrich Buxtehude művei köré épül majd.

A Régizenei Napok egyben továbbképzési fórum is, hiszen mesterkurzusokat szerveznek a nyolc országból (például Indiából, Törökországból, az USA-ból) érkező több mint ötven hallgatónak. Pedagógus-továbbképzés is lesz általános és középiskolai, illetve zeneiskolai tanároknak. Külön érdekesség, hogy a professzorok ugyanúgy hangversenyt adnak majd, mint a hallgatók, tehát nemcsak a professzorok tesznek tanúbizonyságot a szakértelmükről, de a hallgatók is kamatoztathatják frissen szerzett tudásukat a mesterkurzusokat záró koncerten.

Szerdán régizenei kalandozásokra invitálnak a szervezők: a Püspöki Palotában tartandó pódiumbeszélgetésen Vashegyi György lesz Kecskés Barbara vendége, akik izgalmas kulisszatitkokat osztanak meg a régizenével kapcsolatban. Július 4-én pedig egy ritkán hallható viola da gamba együttes ad koncertet két kurzusvezető professzor, Nagy Réka és Vittorio Ghielmi vezetésével.

Ilyen volt tavaly a zárókoncert Forrás: Régizenei Napok

A szombati zárókoncerten Bart Van Reyn belga régizenei szaktekintély vezényletével Johann Sebastian Bach h-moll miséjét adja elő a Capella Savaria és a Purcell Kórus. A szerző életművének egyik csúcspontjaként is aposztrofált mű aktuális különlegessége, hogy egyes részeit Bach éppen háromszáz esztendővel ezelőtt komponálta.

A koncertekben, előadásokban, eseményekben gazdag fesztivál izgalmas színfoltja a hazai nyári kulturális kínálatnak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.