Meghalt Felkai Miklós, az Apostol és a Color legendás gitárosa

Hosszú betegség után elhunyt a kiváló szólógitáros, zeneszerző, szövegíró. Felkai Miklós, a Color együttes egykori gitárosa 73 éves volt.

2024. 06. 09. 19:00
Felkai Miklós rockzenész, gitáros.
Felkai Miklós rockzenész, gitáros. Fotó: Nagy Norbert Forrás: Fejér Megyei Hírlap
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1950-ben született debreceni fiú először a Nautilus együttesben zenélt, innen a Rangers zenekarba került, majd Pikó Sándor dobossal és Tikász Sándor énekessel 1969 őszén megalapította a Lux együttest. Felkai Miklós 1975-ben az Apostol, 1980-ban a Color együttes gitárosa lett. 

2022-ben újra felcsendültek a legendás debreceni Color együttes slágerei. Bokor Gyula, Bokor Attila és Felkai Miklós a nem sokkal a koncert előtt elhunyt elhunyt Bokor Tibornak is szép emléket állított.
2022-ben újra felcsendültek a legendás debreceni Color együttes slágerei. Bokor Gyula, Bokor Attila és Felkai Miklós a nem sokkal a koncert előtt elhunyt Bokor Tibornak is szép emléket állított Fotó: Molnár Péter/Hajdú-Bihari Napló

A Color zenekar tagja volt, amikor a leghíresebb, Féltelek című dalukat írták:

1980-ban átigazoltam a Colorba. Itt aztán megjelenhetett a gitározásom teljes mértékben. Nagyon élveztem ezt a zenét Bokor Attila, Tibi és Gyula társaságában. Jó nóták születtek: Féltelek, Arról jöttem én, Segíts, Bűvös kocka, Vallomás, Jöhet egy új felvonás… Jött is!

– írta a honlapján Felkai Miklós.

1986-ban ötletgazdája volt az első Gitárpárbajnak a Petőfi Csarnokban, amelyen kétezer ember hallgatta a zenészeket.

1988 után két instrumentális szólólemezt adott ki F. F. Miki néven, majd a 2000-es években ezt még kettő követte, immár Felkai Miklós néven. 

1994-ben megalapította a Felkai Blues Brotherst, amely nevét 1997-ben Felkai Jamre változtatta, 2012-ben pedig létrehozta a Fantomas zenekart. Mindemellett számtalan zenész lemezén közreműködött. Utolsó albumát 2022-ben adta ki Felkai IV. címen. Lemezein inkább gitártudását csillogtatja meg, pedig a koncertjein énekelt is.

Négy hónapon át küzdött betegségével, de szombat délután elaludt

 – adták hírül barátai a közösségi médiában. Felkai Miklós 73 éves volt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.