Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Ismét lendületet vesz a magyar rajzfilmgyártás?

Animációs stratégia készül, amelynek fontos eleme a szakemberképzés és a tehetséggondozás – mondta Káel Csaba filmügyi kormánybiztos csütörtökön Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztivál, a Moz.go keretében tartott sajtótájékoztatón.

2024. 06. 13. 15:00
Fülöp József MOME rektor, Káel Csaba kormánybiztos  és Pesti Ákos mozgóképipari kormányfőtanácsos
Fülöp József MOME rektor, Káel Csaba kormánybiztos és Pesti Ákos mozgóképipari kormányfőtanácsos Forrás: MOZ.GO fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Káel Csaba úgy fogalmazott, hogy a 110 éves a magyar animáció új kihívások és lehetőségek előtt áll. A szakmai szervezetekkel és a piaci szereplőkkel együttműködve dolgozták ki a cselekvési programot, amelynek egyik fő célja, hogy a filmtörvényben megjelenítsék azokat az elemeket, amelyek elengedhetetlenekké váltak a szakmát jellemző óriási változások következtében. Hozzátette, jelentős változást hozott a mesterséges intelligencia megjelenése és a virtuális képek egyre nagyobb térhódítása.
 

Káel Csaba beszélt arról is, hogy általában egyre kevesebbet olvasnak az emberek, és egyre több információhoz a mozgóképen keresztül jutnak, egyebek mellett ez is indokolja a stratégia megalkotását. 


Azt is figyelembe vették a cselekvési terv elkészítésekor, hogy a virtuális képek egyre jelentősebb szerepet játszanak egy-egy filmben. Elsősorban sorozatok, nagy költségvetésű alkotások esetében használják ezt a technológiát. Szavai szerint „kezd felnőni az animáció”, egyre több az egész estés, felnőtteknek is szóló alkotás.
Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektora elmondta, hogy a

Az animációnak – az élő szereplős filmekhez képest – megvan az a lehetősége, hogy az emberek fantáziáját megragadva, minden olyat meg tud jeleníteni, ami a valóságunknak nem kézzelfogható része. Lassan több évtizede, hogy a világ, amelyben élünk, a képekről, mozgóképekről szól. Így az animáció a kommunikációnk szerves elemévé vált, animációs jeleket küldözgetünk egymásnak nap mint nap. A tudományos eredmények bemutatásától kezdve a hétköznapjainkig mindenhová befészkelte magát az animáció, s nagyon könnyen és eredményesen alkalmazható kommunikációs eszközzé vált mindannyiunk kezében.

A MOME rektora kitért arra is, hogy az animációs cselekvési program pillérei a szakemberképzés, az animációs ökoszisztéma erősítése, a videojáték-ipar támogatása és a tehetséggondozás. Hangsúlyozta: kiemelten kell kezelni a rövidfilmek gyártását, hiszen ezek kis befektetés mellett is viszik a magyar film hírét.
Pesti Ákos mozgóképipari kormányfőtanácsos kiemelte a Nemzeti Filmintézet szerepét és támogatását, valamint a szakmai igények figyelembevételének fontosságát a stratégia megalkotása során. A cselekvési program kidolgozásában a kormánybiztos stábjával a Magyar Animációs Producerek Szövetsége, a Magyar Animációs Alkotók Egyesülete és a hazai képzésben kulcsszerepet betöltő MOME vezetői működtek együtt.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.